Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το κλίμα βελτιώνεται, τα νοικοκυριά στενάζουν

Μικρή αλλά σταθερή ανάκαμψη παρουσίασε για τρίτο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά μεγάλες παραμένουν οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά.



Σύμφωνα με τις μετρήσεις που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Αύγουστο, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας έφτασε στις 67,9 μονάδες από 61,9 μονάδες τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υπό το βάρος του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας και της ψήφισης του Μνημονίου. Σε κοινοτικό επίπεδο, παρατηρείται επίσης ανάκαμψη στις 102,7 μονάδες από 100,2 τον Μάιο, ενώ στα πιο πολλά κράτη παρατηρήθηκε θετική εξέλιξη.

Ο δείκτης αποτελεί, κατά τις κοινοτικές αλλά και τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, την «πυξίδα» των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας και θεωρείται ότι ανάλογα με την πορεία του καθορίζεται και η τάση στην οικονομία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως να αποτελεί ακόμη μία ένδειξη που θα στηρίζει την εκτίμησή τους ότι η ύφεση δεν θα φτάσει στο 4% φέτος, όπως συνεχίζει να προβλέπει η τρόικα (3,5% ήταν το δεύτερο τρίμηνο).

Ωστόσο, ακόμη ο δείκτης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (είχε φτάσει στο 81,8% το προηγούμενο φθινόπωρο), καθρεφτίζοντας τις συνθήκες ασφυξίας που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανέκαμψαν οι υπηρεσίες

Η πιο μεγάλη ανάκαμψη καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών και έπεται η βιομηχανία. Αντιθέτως, παραμένουν ισχυρές οι πιέσεις στο λιανεμπόριο και στις κατασκευές.

Οι καταναλωτές ήταν τον Αύγουστο λιγότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας, περιγράφοντας όμως μια άσχημη κατάσταση. Τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι η οικονομία θα πάει μεν καλύτερα, αλλά παραμένουν πολύ ανήσυχα για το οικονομικό τους μέλλον.

Αναμένουν επίσης έκρηξη ανεργίας, ενώ δηλώνουν ότι ποτέ η οικονομική τους κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη όσο τον Αύγουστο του 2010 (από το 1985 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία).

Δηλώνουν ότι περιορίζουν σημαντικά τις μεγάλες αγορές τους. Καταγράφεται μάλιστα ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση των Ελλήνων να αγοράσουν σπίτι μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com