Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Προειδοποιήσεις πρατηριούχων για διακοπή της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης

Με διακοπή της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται, απειλεί η Ομοσπονδία Πρατηριούχων. Οι πρατηριούχοι ζητούν αλλαγές στο σύστημα «Ήφαιστος», μέσω του οποίου επιστρέφεται στους επαγγελματίες η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που προπληρώνουν.



Κατά τη χειμερινή περίοδο, οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρημένο με τον υψηλό ΕΦΚ, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης.

Στη συνέχεια, δηλώνουν τον όγκο πωλήσεών τους, μέσω της ιστοσελίδας του "Ήφαιστου" και εισπράττουν τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη διάρκεια της περασμένης χειμερινής περιόδου, καταγγέλθηκαν καθυστερήσεις στην επιστροφή των φόρων.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με επιστολή που έστειλε σήμερα προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητά έγγραφη δέσμευση ότι η διαφορά του ΕΦΚ, με την οποία πιστώνουν οι πρατηριούχοι το Δημόσιο για την άσκηση της κοινωνικής του πολιτικής, θα επιστρέφεται και θα αποδίδεται στους διακινητές πρατηριούχους χωρίς προϋποθέσεις, εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του "Ήφαιστου" δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχος για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της απώλειας δημοσίων εσόδων δεν επετεύχθη, αφού δεν γνωρίζουμε βασικά στοιχεία των ακινήτων και των χώρων που θερμαίνονται από τις διακινούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, πώς και από ποιους χρησιμοποιούνται. Επίσης, ο στόχος διάθεσης φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, με επιδοτούμενο μειωμένο ΕΦΚ σε κοινωνικές ομάδες χαμηλών εισοδημάτων, δεν επετεύχθη, αφού η εξασφάλιση φθηνού πετρελαίου με επιδοτούμενο ΕΦΚ αφορά όλους τους χρήστες ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

"Δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται μισθοί και συντάξεις ατόμων με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και να επιδοτούνται για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης άτομα υψηλών εισοδημάτων, όπως Βιομήχανοι, Εφοπλιστές, Τραπεζίτες κ.λ.π., ιδιοκτήτες ακριβών και πολυτελών ακινήτων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, λιτότητας και μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων" αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΠΕΚ.

Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις για τη διακοπή ή μη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης θα ληφθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Η συνέλευση θα συγκληθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com