Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κόντυναν τα πρόστιμα, διευρύνεται το έλλειμμα

Νέα «τρύπα» άνω των 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα προκαλεί η... «αναπροσαρμογή» του φετινού στόχου για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε φοροφυγάδες.



Ενώ μέχρι πρότινος το οικονομικό επιτελείο δήλωνε ότι θεωρεί βέβαιη την επιβολή προστίμων αξίας 5 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος υφυπουργός Φιλίππος Σαχινίδης ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» του Σαββάτου ότι φέτος «τα συνολικά πρόστιμα θα είναι 2,5 δισ. ευρώ».

Ομως, συνήθως δεν εισπράττεται το σύνολο του ποσού, αφού, με βάση τη νομοθεσία, όσοι βαρύνονται με καταλογισμούς μπορούν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα πληρώνοντας άμεσα μόνον το 25%. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε σε έσοδα τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ από τις προκαταβολές, τώρα μπορεί να ελπίζει μόνο σε 625 εκατ. ευρώ για φέτος...

Μπαλαντέρ εκτός Μνημονίου

Πρόκειται για ποσόν που δεν έχει εγγραφεί επισήμως στο Μνημόνιο και θεωρούνταν «μπαλαντέρ» για να κλείσει «τρύπες» στον προϋπολογισμό, ειδικά στις εισπράξεις έμμεσων φόρων που λόγω της κρίσης είναι βέβαιο ότι δεν θα καλύψουν τον στόχο που έχει τεθεί. Ετσι, το «ράλι» στο οποίο πρέπει να επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών για να αναστρέψει την υστέρηση εσόδων γίνεται πιο δύσκολο.

Το υπουργείο εξετάζει πρόσθετα μέτρα εύρεσης εσόδων, όπως νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της πενταετίας 2000-2004, με διαδικασία συνοπτικού φορολογικού ελέγχου. Επίσης, μελετά κίνητρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (π.χ. με μεγάλη έκπτωση).

Επίσης, έχουν προταθεί μέτρα ευκολότερης καταβολής του ΦΠΑ (τμηματικά ή με μηνιαίες δηλώσεις), αλλά και σχέδιο επανεξέτασης των κινήτρων συλλογής αποδείξεων, ώστε να αυξηθεί η απόδοσή τους.

Αγωνία για τα έσοδα Αυγούστου

Η πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου, με την κοινοποίηση των στοιχείων του Αυγούστου. Θα τεθούν υπόψη της τρόικας, που καταφτάνει για την ενδιάμεση αξιολόγηση της δόσης του Δεκεμβρίου στις 13 του μηνός. Βασικό θέμα της «ατζέντας» θα είναι η πορεία των εσόδων και των δαπανών και τα πιθανά «διορθωτικά» μέτρα, που «φωτογραφίζουν» περικοπές κονδυλίων, με πρώτο στη λίστα το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων...

Οι... σπιτονοικοκύρηδες του Δημοσίου

* Στην ίδια συνέντευξη, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και απογραφή... των ακινήτων που νοικιάζει το κράτος από τους ιδιοκτήτες τους. Το υπουργείο εξετάζει μάλιστα, ως «κίνητρο» για την προσέλευση, να σταματήσει την πληρωμή ενοικίων σε όσους ιδιοκτήτες δεν τα «δηλώσουν». Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής βάσης καταγραφής των μισθωμένων ακινήτων και στη συνέχεια να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος, με υπολογιζόμενο όφελος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, καταγράφουν και τα κρατικά ακίνητα στα οποία θα μπορούν να «μετακομίσουν» δημόσιες υπηρεσίες. Ο υφυπουργός επανάλαβε επίσης την «ανάγκη για συγκεντροποίηση και για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» και προανήγγειλε την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com