Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και τα σενάρια για εξοικονόμηση χρημάτων του οικονομικού επιτελείου, οι αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή του Μνημονίου και οι επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μαγειρέματα στο μνημόνιο - Η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για να αναβάλει 9 σκληρά μέτρα"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι αντιδράσεις στο Μνημόνιο προβληματίζουν πλέον και την Ε.Ε., η οποία δέχεται έστω οριακές επαναδιευθετήσεις - μέσα όμως στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί. Επιδίωξη είναι να εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο και η χώρα να δανειστεί ξανά από τις αγορές. Στο τραπέζι: ΦΠΑ, επίδομα ανεργίας, εργασιακά, συντάξεις. "Δώρο" από την Ε.Ε. η λογιστική μείωση του δημόσιου χρέους".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Το...χτύπημα της 13ης Σεπτεμβρίου - Παιδεία"

"Τουλάχιστον 50.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα βρεθούν χωρίς δασκάλους στην έναρξη της σχολικής χρονιάς τη 13η Σεπτεμβρίου. Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών, επιλέγονται προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων παρ' ότι η εκπαίδευση εξαιρείται από το Μνημόνιο για τους διορισμούς. Υπεράριθμα τμήματα και συγχωνεύσεις", σημειώνει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Θέλουν να φύγουν επτά πτυχιούχοι στους δέκα - Το 40% ψάχνει ήδη δουλειά στο εξωτερικό"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κύμα φυγής των νέων που έχουν αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση απειλούν να δημιουργήσουν η παρατεταμένη ύφεση και οι ελάχιστες ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον για μια μόνιμη και ασφαλή εργασία στην ελληνική αγορά. Επτά στους δέκα Έλληνες πτυχιούχους δηλώνουν πρόθυμοι να αναζητήσουν μια καλύτερη καριέρα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research, σε 5.442 απόφοιτους και τελειόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η αγωνία της μεσαίας τάξης - Ο συνδυασμός ύφεσης και φορολογικής πίεσης διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας"

"Η βαθιά ύφεση που επιδεινώνεται από τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και η απουσία ενός επεξεργασμένου και σαφούς εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου κλονίζουν πλέον τη μεσαία τάξης της χώρας. Η μεσαία τάξη πιέζεται αφενός εξαιτίας του ότι καλείται, σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης να πληρώσει ακόμη ακριβότερα, μέσω έκτακτων εισφορών στο εισόδημα και στην ακίνητη περιουσία, τον πάντα υπερτραφή, σπάταλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Ανάπτυξη γένους...θηλυκού"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από μια δύσκολη άνοιξη τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα, διανύει ένα σχετικό ήρεμο καλοκαίρι, το οποίο όμως βαδίζει σταδιακά προς το τέλος του. Η θερινή αυτή ηρεμία απομένει να φανεί αν προμηνύει καταιγίδα ή ακόμη πιο ήρεμα νερά για το κυβερνητικό σκάφος και τον κυβερνήτη του, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ελάτε μαζί μας σε κοινή δράση για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών του λαού"

"Ελάτε μαζί μας να δράσουμε από κοινού στα μέτωπα συσπείρωσης, στα οποία ήδη συμμετέχουν λαϊκές δυνάμεις πέρα από το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στο ΠΑΜΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι στην ΠΑΣΕΒΕ, οι φτωχοί αγρότες στην ΠΑΣΥ, οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο ΜΑΣ, μαζί με τις γυναίκες που δρουν στους συλλόγους και στις επιτροπές της ΟΓΕ", αναφέρει η εφημερίδα.

ΝΙΚΗ: "Ανάσα σε 150.000 νοικοκυριά - Λάβετε θέση για τη ρύθμιση των χρεών στις τράπεζες"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μετωπική κατά Αθεμπίγιο από το Πολυτεχνείο"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δοκιμή περιβαλλοντικών αντανακλαστικών εκ μέρους της κυβέρνησης μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις και τα πονήματα δύο διεθνούς φήμης καθηγητών του εξωτερικού, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και επιχειρηματολόγησαν υπέρ ενός νέου, τσιμεντένιου αστικού πόλου που θα ανακυκλώνει ευρώ δίπλα στη θάλασσα και στα νότια μιας “slim” Αθήνας!".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: " "Καλλικράτης" με....καπέλο ΔΝΤ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους σε Περιφέρειες και Δήμους υπό τις προϋποθέσεις τις οποίες "δρομολόγησε" η τρόικα. Η "συνταγή" επιβάλλει συνενώσεις και μειώσεις στον αριθμό των συμβούλων και σε δαπάνες".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Βαρέα και ανθυγιεινά - Ποιοι δεν θίγονται από τη νέα λίστα"

"Η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και των επικουρικών με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών θα είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Σχέδιο για περικοπές ακόμη 3 δισ. ευρώ στο Δημόσιο το 2011"

Η εφημερίδα τονίζει ότι " εξοικονομώντας άλλα 3 δισ. από τις δημόσιες δαπάνες το 2011, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φιλοδοξεί να συγκρατήσει το έλλειμμα εντός των ορίων που θέτει το Μνημόνιο. Μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις και τις "κρυφές" αμοιβές δημ. υπαλλήλων. Πλαφόν στις δαπάνες των δήμων, νοσοκομείων, Ταμείων και στις επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Νικόδημος Γκατζιρούλης: Μου είπε ψέμματα ο Αρχιεπίσκοπος"

Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Νικ. Γκατζιρούλη, ο οποίος υποστηρίζει πως "με κορόιδευε ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι και την παραμονή της εκλογής του! Έγινε μετάλλαξη της Χαρισματικής Συνοδικής Λειτουργίας εις Συνέδριον Παρανομίας. Σκοπιμότητες των Επισκόπων και σκοτεινές και ασύδοτες διεργασίες συναλλαγής".

Η ΕΠΟΧΗ: "Γενική ασφυξία λόγω Μνημονίου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το κλίμα που προσπαθεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει - και εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών - ότι τα δύσκολα πέρασαν, το Μνημόνιο εφαρμόζεται χωρίς εκρηκτικές αντιδράσεις, η δεύτερη δόση του δανείου εγκρίθηκε, όλα θα πάνε καλά, τινάζεται στον αέρα από εκεί που δεν το περίμενε".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Αδειασαν τα ταμεία - Δραματική υστέρηση εσόδων προκαλεί συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αρκούντως απογοητευτικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που καταφθάνουν στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τα έσοδα, αφού παρά τις προσδοκίες για τόνωση των εσόδων τον Αύγουστο - λόγω της νέας αύξησης συντελεστών του ΦΠΑ τον Ιούλιο - η εικόνα παραμένει αρνητική, καθιστώντας βέβαιη τη νέα αναθεώρηση των ετήσιων στόχων".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στάση πληρωμών από χιλιάδες επιχειρήσεις"

"'Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω', είναι έτοιμοι να κραυγάσουν εκατοντάδες χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, κηρύσσοντας στάση πληρωμών έναντι κράτους (και τραπεζών) από το Σεπτέμβριο. Ούτε φόρους εισοδήματος, ούτε ΦΠΑ, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ούτε και τις δόσεις των δανείων τους θα καταβάλλουν αν η κυβέρνηση δεν αποτινάξει τον ζυγό του ισοπεδωτικού για την αγορά Μνημονίου".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Κυβέρνηση γραφειοκρατών! - Το νέο μοντέλο που σχεδιάζει ο Παπανδρέου μετά το φιάσκο του τωρινού"

"Με τη χώρα να έχει περιέλθει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ακυβερνησίας λόγω της φημολογίας περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σύγχυση επικρατεί ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αναποφάσιστος, γράφει, σβήνει και ξαναγράφει ονόματα και ότι δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, τόσο για τη μορφή όσο και για την έκταση των αλλαγών", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Για δες σύμβουλο που βρήκαν στον Γιώργο - Εκθέτουν τον πρωθυπουργό οι επιλογές στο Μαξίμου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στα χνάρια του πατέρα του Ανδρέα βαδίζει ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή του γεννημένου στις 18 Οκτωβρίου 1985 δικηγόρου κ. Αγγελου Χασαπόπουλου για τη θέση του ειδικού συμβούλου στο Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Πρώτα ψηφίζουμε, μετά πληρώνουμε - Μετά τις εκλογές τα νέα μέτρα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε νέα αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπονται στο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής, θα υποχρεωθεί να προσφύγει η κυβέρνηση εντός του 2011, καθώς η υστέρηση των εσόδων του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού αναμένεται να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης που προκάλεσαν στην κατανάλωση και τα εισοδήματα τα προηγούμενα δημοσιονομικά μέτρα!".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: " Αδειάζουν οι τράπεζες"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αφαίμαξη υφίστανται, από τις αρχές του 2010, οι ελληνικές τράπεζες με τις καταθέσεις να μειώνονται αισθητά και τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια να σωρεύονται απειλητικά. Το ανησυχητικό για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι πως κάθε μήνα το απόθεμά τους μειώνεται κατά 3 δισ. ευρώ".

VETO της Κυριακής: "1.200.000 οι άνεργοι στο επόμενο εξάμηνο - Πανικός σε Μαξίμου - Οικονομικό επιτελείο από την εκτόξευση του SPREAD"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το νέο άλμα του spread στα ομόλογα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχούν ότι το spread μπορεί να εκτοξευτεί και πάνω από τις 1.000 μονάδες, προκαλώντας τεχνική χρεοκοπία της χώρας και ανοίγοντας την πόρτα για αναδιάρθρωση του χρέους".

Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: " Έμφαση στην ανάπτυξη και φειδωλές παροχές"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι διογκούμενες αντιδράσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων του Μνημονίου έχουν δημιουργήσει "πονοκέφαλο" στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, πιέζοντας για εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ που θα μετριάσουν τα σκληρά μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Εξετάζεται η αναπροσαρμογή της φορολογίας των κερδών"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών επανεξετάζει η κυβέρνηση υπό το φόβο της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, που ασφυκτιούν από το εξοντωτικό φορολογικό περιβάλλον της υψηλής φορολόγησης των μερισμάτων".

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Νέα περικοπή στον 14ο μισθό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com