Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Οι ζημιές ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ που σημειώνονται το τελευταίο εξάμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αφορούν στις εισηγμένες επιχειρήσεις, οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, το ζήτημα του ανασχηματισμού, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προσφέρει εναλλακτική πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς και το τελεσίγραφο Σαμαρά στον Π. Ψωμιάδη για να μην διορίσει τον αδελφό του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πωλούνται συντάξεις. Πλασματικό χρόνο για θεμελίωση προσφέρει η κυβέρνηση"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου έναντι αμοιβής, η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις αντιδράσεις από την εφαρμογή των δρακόντειων διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού. Με 148 ευρώ για κάθε μήνα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 4 έτη από τις αρχές του 2011 και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κατοχυρώνοντας τα ηπιότερα - μεταβατικά όρια ηλικίας που θα ισχύουν τη διετία 2011-12".

Οι πρωινές εφημερίδες

Η ΑΥΓΗ: "Το Μνημόνιο ροκανίζει το ΑΕΠ. Φόβοι για ύφεση πάνω από 5%"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έως και το 10% του ΑΕΠ θα απολεσθεί μέσα στην τριετία 2009-2011, σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και αυτό εάν δεν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ύφεση άνω του 5% κατά το 3ο τρίμηνο της χρονιάς".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ από κολέγια-ΙΕΚ. Με μόρια που θα συγκεντρώνουν οι σπουδαστές"

Η εφημερίδα αναφέρει πως "μετρώντας με "μονάδες" τις σπουδές τους θα μπορούν σύντομα να μεταπηδούν από τη μια βαθμίδα της Εκπαίδευσης στην άλλη οι πολίτες της χώρας. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι το άθροισμα νέων σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των ΙΕΚ και των κολεγίων, θα οδηγεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις. Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν με το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρωτοφανείς ζημίες εισηγμένων. Ανέρχονται σε 1,37 δισ. ευρώ - Επισφαλής η είσπραξη φόρων και έκτακτης εισφοράς"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ζημίες ρεκόρ εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι 265 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που καθιστά επισφαλή την είσπραξη των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά που προβλέπει το Μνημόνιο του 2011".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο ανασχηματισμός και πάλι, σε...πρώτο πλάνο. Να επαναφέρει τα δύο κρίσιμα υπουργεία ζητά η Ν.Δ."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θέμα χρόνου θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός έχει αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των οποίων και με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Λ. Παπαδήμο. Η χθεσινοπρωινή συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, "φουντώνοντας" την φημολογία για τη συμμετοχή του δεύτερου στο νέο κυβερνητικό σχήμα".

Η ΝΙΚΗ: "Δεν υπάρχει σάλιο ούτε για τα βασικά. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επέστρεψε στο 1984"

"Αδειάζει μήνα με το μήνα το καλάθι των ελληνικών νοικοκυριών, όπως καταδεικνύουν και τα χθεσινά στοιχεία για το λιανεμπόριο, τα οποία δείχνουν ότι ο Έλληνας καταναλωτής στερείται ακόμη και την...ένδυση και υπόδησή του, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και βασικά τρόφιμα", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προσφέρουν φτηνούς εργάτες για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη Δια Βίου Μάθηση, πίσω από το περιτύλιγμα φανταχτερών λέξεων, σκοπό έχει να προσφέρει στο κεφάλαιο ακόμα πιο φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, εύκολα μετακινούμενο από κλάδο σε κλάδο και από τόπο σε τόπο, ώστε να διευκολύνεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά του".

Οι απογευματινές εφημερίδες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάος με το προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών. Τι αποκάλυψε η απογραφή"

"'Σκούπα' στο προσωπικό εκατοντάδων υπηρεσιών του Δημοσίου φέρνει η επεξεργασία των στοιχείων της πρόσφατης απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη εντοπίστηκαν μέσω των δηλώσεων απασχόλησης πολλοί φορείς που απασχολούν υπεράριθμους υπαλλήλους και άλλοι οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικά κενά", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Από τα ΙΕΚ και τα κολέγια στο Πανεπιστήμιο. Με σύστημα πιστωτικών μονάδων θα μπορεί να γίνεται η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με σύστημα πιστωτικών μονάδων (credits) το οποίο θα "χτίζεται" σε βάθος ετών, θα μπορεί να γίνεται η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς το υπουργείο Παιδείας, μέσα από το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση, του οποίου η συζήτηση άρχισε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στήνει "γέφυρες" μεταξύ μη τυπικής και τυπικής εκπαίδευσης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ρήξη Σαμαρά με τη γάγγραινα της οικογενειοκρατίας. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ρήξη φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Παν. Ψωμιάδη! Αφορμή για τη διαφαινόμενη ρήξη είναι η πρόθεση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να συμπεριλάβει τον αδερφό του Διονύση στο συνδυασμό του και μάλιστα στη θέση του αντιπεριφερειάρχη! Από την πρώτη στιγμή που ο Αντ. Σαμαράς πληροφορήθηκε για τις προθέσεις του Παν. Ψωμιάδη να τοποθετήσει στη θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη τον αδερφό του, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φορολογική αμνηστία. Νέα περαίωση παλαιών χρήσεων για 300.000 επαγγελματίες"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διέξοδο στη ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων παλαιών χρήσεων φαίνεται να αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, αλλά και για να περιορίσει τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε ρύθμιση προκειμένου να πείσει πάνω από 300.000 επαγγελματίες να δεχθούν νέα περαίωση παλαιών χρήσεων, που προσιδιάζει με φορολογική αμνηστία".

ΕΘΝΟΣ: "Μπόνους σε αποφοίτους ΙΕΚ - Κολεγίων. Παράθυρο ακόμη και για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπόνους" για την εισαγωγή αποφοίτων ιδρυμάτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας καθώς οι "τίτλοι σπουδών" που θα αποκτούν μετά το λύκειο θα μεταφράζονται σε πιστωτικές μονάδες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα ΑΕΙ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ισλαμική απειλή στο κέντρο της Αθήνας. Ισλαμιστές λαθρομετανάστες και μη, καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και προσεύχονται επιδεικτικά παρακωλύοντας την κυκλοφορία των άλλων πολιτών"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με το πρόσχημα της εκτέλεσης των θρησκευτικών τους καθηκόντων εμποδίζουν την κυκλοφορία και την κίνηση των άλλων ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον Μωάμεθ. Η Ελλάδα δεν είναι Μουσουλμανική χώρα αλλά Ορθόδοξη Χριστιανική. Επιτρέπεται η εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων, όλων των θρησκειών, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος άλλων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο κόσμος φτύνει ανοικτά τα κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ γκρεμίζει και στραγγαλίζει, η Ν.Δ. δεν πείθει ως εναλλακτική λύση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ποσοστό και των δύο κομμάτων συνολικά βρίσκεται στο 49,7%, ενώ η αποχή προσεγγίζει το 27,2%. Ανήσυχοι οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από το ηχηρό χαστούκι στο δικομματικό σύστημα, το οποίο για πρώτη φορά είναι κάτω από το 50%"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη. Σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι 'οικογενειοκρατία τέλος'"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έντονο παρασκήνιο που οδήγησε ακόμα και στην ακαριαία προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η εμμονή του Παναγιώτη Ψωμιάδη να συμπεριλάβει τον αδερφό του Διονύση στο ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου".

ΕΣΤΙΑ: "Η Ελλάδα διώχνει τους Έλληνες. Το ασφυκτικό πλαίσιο δημιουργεί φόβο"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ίσως η πλέον ανησυχητική είδησις των τελευταίων ημερών ήταν αυτή που δημοσίευσε το "Βήμα της Κυριακής". Ότι σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, επτά στους δέκα Έλληνες πτυχιούχους δηλώνουν πρόθυμοι να αναζητήσουν μία καλύτερη καρριέρα στο εξωτερικό, ενώ τέσσερεις στους δέκα έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να βρουν δουλειά σε άλλη χώρα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μειώσεις έως 60% σε 4.000 φάρμακα"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μειωμένες μέχρι και 60% είναι οι τιμές στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που ανακοινώνεται σήμερα από τη Λούκα Κατσέλη με περισσότερα από 4.000 φαρμακευτικά προϊόντα, και το οποίο πρόκειται να ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Μεσοσταθμικά η μείωση αγγίζει το 20%".

Η ΧΩΡΑ: "Ακριβαίνουν τα φάρμακα και το νερό. Έπεσαν 4,4% οι λιανικές πωλήσεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο μαύρος Σεπτέμβρης δείχνει από σήμερα τα δόντια του με ευθεία επίθεση της κυβέρνησης - άλλη μία - στην τσέπη των πολιτών. Η αλματώδης αύξηση στην τιμή των φαρμάκων και στην τιμή του νερού οδηγεί σε απόγνωση τους καταναλωτές".

Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: "Ζημίες ρεκόρ 1,37 δισ. ευρώ στις εισηγμένες το εξάμηνο"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ζημιές ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ κατέγραψαν στο σύνολό τους οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χ.Α. , το α΄εξάμηνο, με την πλειονότητα (54%) να είναι πλέον ζημιογόνες εταιρίες, εξέλιξη πρωτοφανής για τα δεδομένα της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε κλοιό οι επιχειρήσεις. Με ζημίες μία στις δύο εισηγμένες"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική συρρίκνωση της κερδοφορίας δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, καθώς εξανεμίστηκαν τα κέρδη των 3 δισ. που είχαν παρουσιάσει οι εισηγμένες το 2009. Για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, καταγράφεται κάμψη κατά 15,1% της οργανικής κερδοφορίας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ζημιές 1,38 δισ. κατέγραψαν οι εισηγμένες το α΄εξάμηνο"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δραματική μείωση 145,46% εμφάνισαν τα αποτελέσματα 264 εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και εμφάνισαν στο σύνολό τους ζημιές ύψους 1,38 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους οι εισηγμένες εταιρείες ήταν ζημιογόνες. Οριακή άνοδο 4,18% εμφάνισε το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών, που ανήλθε στα 38,42 δισ. ευρώ έναντι 36,88 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ύφεση έπληξε τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών. Καταγράφηκαν ζημιές για πρώτη φορά στο α΄εξάμηνο"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ιδιότητα της χειρότερης περιόδου για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών απέσπασε το α΄εξάμηνο του 2010, μετά και την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την πορεία των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου".

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τελεσίγραφο Ν.Δ. σε Ψωμιάδη. Τριγμοί στις σχέσεις Νομάρχη- Ρηγίλλης"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Βέτο Σαμαρά κατά Διονύση Ψωμιάδη. Ζήτησε να μην υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Η παιδεία εκτός λιτότητας ζητούν από την κυβέρνηση οι νέοι Πρυτάνεις σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com