Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, των επιμελητηρίων και των βιομηχάνων την ίδια στιγμή που καταγράφεται η στέρηση στα έσοδα του Δημοσίου, το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου, η επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος και οι πρώτες έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καθώς και η άμεση αποπομπή της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Γλυκερίας Σιούτη από τον ίδιο μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόσληψη 25χρονου δικηγόρου που δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ντοκουμέντο: Οι 20 αλλαγές στο Μνημόνιο. Τα νέα επώδυνα διορθωτικά μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εντολή για νέες παρεμβάσεις σε 20 σοβαρά μέτωπα θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα. Στην απόφαση για αναθεώρηση του Μνημονίου και έγκριση της εκταμίευσης 9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται μέτρα για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος, μεταρρυθμίσεις σε δήμους, νοσοκομεία, Ασφαλιστικό και κοινωνικές δαπάνες. Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα "σκληρά" δημοσιονομικά μέτρα (π.χ. ΦΠΑ, πάγωμα συντάξεων, έκτακτες εισφορές) με ίσης αξίας παρεμβάσεις".

Οι πρωινές εφημερίδες

Η ΑΥΓΗ: "Πωλητήρια με άλλοθι το χρέος. Περισσότερα από 73 εκατ. ευρώ θα δανειστεί το Δημόσιο φέτος, καθώς το Μνημόνιο οδήγησε σε κατάρρευση τα έσοδα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο εκτοξεύθηκε στα 317 δισ. ευρώ (περίπου 137% του ΑΕΠ) και το κράτος θα δανειστεί φέτος περισσότερα από 73 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο πλήττει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δεχτεί πλήγμα η αγορά. Οι μικρομεσαίοι εκπέμπουν SOS και ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ και όχι να αυξηθεί, όπως αναμένεται από το νέο έτος".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πακέτο - ανάσα για χρέη, ΦΠΑ, στεγαστικά. Συναγερμός στην κυβέρνηση για την ασφυξία στην αγορά"

"'Ανάσα' στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις μειώσεις αποδοχών και την έλλειψη ρευστότητας θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να ρυθμίσει με ευνοϊκούς όρους τα στεγαστικά 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παγώνει τις αυξήσεις ΦΠΑ και εξετάζει γενική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "'Όχι' σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις λέει η αγορά. Μήνυμα από ΣΕΒ και ΕΣΕΕ"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, έστειλαν χθες τόσο ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατά τις συναντήσεις τους με υπουργούς ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι προσεγγίσεις των δύο πλευρών έχουν διαφορές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ενοποίηση των επιδομάτων προβλέπει...το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Διατηρούν το οικογενειακό, θέσης και παραγωγικότητας"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ενοποίηση των 40 διαφορετικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε τρία, τα οποία όμως θα προσμετρούνται στον υπολογισμό της σύνταξης, η σύνδεση των αυξήσεων με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας είναι τα συστατικά του νέου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα με στόχο, την εξοικονόμηση 2,7 δισ. από το κονδύλι μισθοδοσίας μέχρι το 2013".

Η ΝΙΚΗ: "ΠΡΟΣΟΧΗ! 'Πέφτουν' φόροι. Κόβονται επιδόματα 2,5 δισ. ευρώ έως 100% πάνω οι αντικειμενικές αξίες"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "από κόσκινο θα περάσουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο μισθοί και επιδόματα στο δημόσιο τομέα. Η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών στη Δημόσια Διοίκηση, φέρνει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από τις αρχές του χρόνου θα περικοπούν πληθώρα επιδομάτων ή θα συγχωνευθούν με στόχο την εξοικονόμηση 2 με 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαίως θα απωλέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι από το 2010 και μέχρι το 2014 έχουν μπει στη...λαιμητόμο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργάνωση του λαού και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα"

"Σήμερα χρειάζονται μαζικοί αγώνες. Να μπουν σ΄αυτούς καινούριες εργατικές λαϊκές δυνάμεις, οργανωμένα, συστηματικά. Καλούμε σήμερα τους πιο υποψιασμένους από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, να εγκαταλείψουν αυτά τα κόμματα, ανεξάρτητα αν είναι έτοιμοι σήμερα να υιοθετήσουν όλες τις θέσεις και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ", επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι απογευματινές εφημερίδες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στοπ στο κάπνισμα. Από αύριο θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα"

"Χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά αυστηρότεροι έλεγχοι και ποινές που φθάνουν μέχρι και σε παραπομπή στο Αυτόφωρο είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από αύριο σε όλη τη χώρα", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κραυγή αγωνίας για τα λουκέτα. Στενάζει η αγορά, "γονατίζει" η επιχειρηματικότητα, καλπάζει η ανεργία"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κραυγή αγωνίας υψώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, που ζητάει από την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους, να αποκαταστήσει τη ρευστότητα, να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές, να στηρίξει τις θέσεις απασχόλησης και να συμβάλει στην ανάπτυξη. ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στις συναντήσεις που είχαν με την πολιτική ηγεσία της χώρας εν όψει ΔΕΘ, διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με τα λουκέτα να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, τις θέσεις εργασίας να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνεται δραματικά".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το σύνδρομο Καραμανλή χτύπησε και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ - έφτασε στο 28,6% - και απογοήτευση από τον κόσμο σε ποσοστό 80%"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σύνδρομο Καραμανλή που είδε την κυβέρνησή του και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να καταρρέει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χτυπάει τώρα και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ραγδαία φθορά και καταγράφει ποσοστό 28,6%, ενώ το 80% εμφανίζεται απογοητευμένο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανάπτυξη με στήριξη των μικρομεσαίων. Έμποροι και βιομήχανοι κατέθεσαν το δικό τους αντι-μνημόνιο"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανάπτυξη, επενδύσεις και τόνωση της επιχειρηματικότητας ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των εμπόρων, των επιμελητηρίων και των βιομηχάνων, οι οποίοι συναντήθηκαν με στελέχη της κυβέρνησης εν όψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Οι φορείς προειδοποίησαν ότι το 2011 ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώσει το κόστος με λουκέτα και απολύσεις, ενώ κατέθεσαν μια σειρά αιτημάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των θέσεων εργασίας".

ΕΘΝΟΣ: "Μισθολόγιο μόνο με δύο επιδόματα. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αμοιβές στο Δημόσιο"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψαλίδι σε δεκάδες επιδόματα και ταυτόχρονη ενσωμάτωση άλλων στον βασικό μισθό προβλέπεται στο σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η κηδεία Καντιώτη απάντηση στους "παγκοσμιοποιητές". Όλη η Ελλάδα συνόδευσε τον σεπτό Ιεράρχη στην τελευταία κατοικία του"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένας ογκόλιθος της Ορθοδοξίας και του Έθνους, γενικότερα, έφυγε - εκοιμήθη σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό γράμμα. Χιλιάδες ήσαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που γνώριζαν το έργο του διαπρύσιου κήρυκα του Χριστού και έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν στην Φλώρινα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Έβριζε προεκλογικά το ΔΝΤ ο Παπανδρέου ως καταστροφικό. Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως (3.6.2009) στον δημοσιογράφο Στ. Κούλογλου"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κόβει το μέλλον της χώρας", δήλωνε ο Γ. Παπανδρέου πριν γίνει ένοικος στο Μαξίμου. Ακόμη, ο σημερινός Πρωθυπουργός δήλωνε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ότι η "χώρα που θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά το ΔΝΤ καταδικάζει τη χώρα αυτή σε υπανάπτυξη, σε μόνιμη βάση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφύλιος για τον έλεγχο του Μαξίμου. Σφοδρή διαμάχη Ραγκούση - Παμπούκη - Πάγκαλου για την πρωτοκαθεδρία στο 'οβάλ γραφείο'"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης ανάμεσα σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με σκοπό τον έλεγχο του Μαξίμου και την κάλυψη των θέσεων δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν ο χθεσινός εξαναγκασμός σε παραίτηση της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Γλυκερίας Σιούτη, με αφορμή την πρόσληψη (που τελικά δεν έγινε) του 25χρονου δικηγόρου Α. Χασαπόπουλου".

ΕΣΤΙΑ: "Η αγορά αντιδρά στους φόρους. 'Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος'"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις θεωρεί ότι μέσα σε ένα χρόνο, και μάλιστα με ύφεση, είναι δυνατόν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 14%. Το 2009 τα καθαρά φορολογικά έσοδα του ελληνικού δημοσίου ήταν 48,5 δις ευρώ. Για εφέτος, ο αντίστοιχος στόχος είναι 55 δις ευρώ. Άραγε πως και από που θα εισπραχθούν αυτά τα έσοδα;"

ΤΑ ΝΕΑ: "Εκπτώσεις έως 80% για χρέη στα Ταμεία. Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές για 800.000 εργοδότες"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έκπτωση έως 80% επί των προστίμων μπορούν οι εργοδότες να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία".

Η ΧΩΡΑ: "Αποχωρεί ο ΟΤΕ από τη Wall Street. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλει στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη σχετική αίτηση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση για αποχώρηση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) γνωστοποίησε εγγράφως στο NYSE ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός σκοπεύει να υποβάλει τη Φόρμα 25 στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά τις 9 Σεπτεμβρίου και αναμένει η αποχώρηση από το NYSE να αρχίσει να ισχύει κατά τις 20 Σεπτεμβρίου".

Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις φόρων"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του επιχειρηματικού κόσμου για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η ηγεσία του ΣΕΒ, που συναντήθηκε χθες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προβλέπει "λουκέτα και απολύσεις" καθώς εκτιμά ότι το 2011 θα καταφέρει "χαριστικό χτύπημα στο οικονομικό πρότυπο του υπερδανεισμού των κρατικών επιχορηγήσεων και της υπερκατανάλωσης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο "κόκκινο" τα έσοδα. Αναποτελεσματικές οι αυξήσεις φόρων"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική υστέρηση στην πορεία των εσόδων του Δημοσίου καταγράφεται στο 8μηνο, καθώς ούτε η φοροδιαφυγή έχει περιοριστεί, ούτε οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, μπορούν να ανταποκριθούν, εξαιτίας της συρρίκνωσης των πωλήσεων. Μαραθώνιος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ και την περαίωση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στα όρια της αντοχής τους βρίσκονται οι επιχειρηματίες. Τι πρότεινε και τι ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος εν όψει της ΔΕΘ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "'δεν αντέχουμε άλλο', φώναξαν χθες οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στην υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και για μία ακόμη φορά ζήτησαν να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να υλοποιηθεί εδώ και χρόνια και να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Άμεση αλλαγή πολιτικής ζητούν οι επιχειρήσεις. Κοινές επισημάνσεις από βιομηχανία, εμπόριο, επιμελητήρια"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αλλαγές στη φορολογία, με στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς από την κυβέρνηση. Ο ΣΕΒ θεωρεί μείζονος σημασίας την άμεση και μόνιμη αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων".

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σχολεία της Θεσσαλονίκης. Το βασίλειο της διπλοβάρδιας"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πώς θα ρυθμίσουν τα χρέη τους 380.000 οφειλέτες. Από αύριο οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καπνός...τα παραθυράκια. Κάπνισμα τέλος από αύριο στους δημόσιους χώρους-τσουχτερά πρόστιμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com