Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει κρίσεις αφερεγγυότητας

Η πολυσυζητημένη απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης αποτελεί προσωρινό μόνον μέτρο σύμφωνα με το εκτελεστικό της μέλος Έβαλντ Νοβότνι.


"Ενώ οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ηρεμούν τις αγορές όταν αυτές αντιμετωπίζουν κρίσεις ρευστότητας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσεις φερεγγυότητας" δήλωσε ο Νοβότνι σε τραπεζική διάσκεψη που οργάνωσε η Αυστριακή Εθνική Τράπεζα.

Έκανε δε τον παραλληλισμό ανάμεσα στη τωρινή δράση της ΕΚΤ και τη δράση της αμέσως μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. "Οι κεντρικές τράπεζες παρείχαν κρίσιμη αλλά προσωρινή ανακούφιση. Εντούτοις, είναι οι κυβερνήσεις που πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομικά είναι βιώσιμα πάλι μακροχρόνια" συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία φάση ενίσχυσης των ανησυχιών για το ότι ορισμένες τράπεζες "παίζουν" το σύστημα που μόλις ενεργοποίησε η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων.

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει πάνω από 26 δισ. ευρώ σε ομόλογα περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com