Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης και φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Αδικαιολόγητα χαρακτηρίζει τα φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναφέρει ότι οι ελλείψεις προκαλούνται από το δελτίο τιμών του υπουργείου και ζητάει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 14 που ψηφίστηκαν το Μάρτιο για την τιμολόγηση των φαρμάκων.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά καθώς "για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών”.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι αποτέλεσμα του προσωρινού δελτίου τιμών και ζητά από τη κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3840/2010, που ψήφισε το Μάρτιο. Οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου αναφέρουν πως "Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δρα­στικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορί­ζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτοτύπου του φαρμακευτικού προϊόντος, όπως η τιμή αυτή δια­μορφώνεται κάθε φορά, σύμφωνα με τις κείμενες δια­τάξεις, μετά τη λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας των αντίστοιχων φαρμακευτικών προϊόντων. "

Χαρακτηρίζει την αποδοχή του άρθρου αυτού από τη μεριά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ιστορικό συμβιβασμό.

Λ. Κατσέλη: Μείωση των τιμών έως και 30% με το προσωρινό δελτίο τιμών

Η υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει πως οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 21,5% ενώ στην Αθήνα η μείωση φτάνει το 30%. Στη συνέχεια αναφέρει πως στη συνάντηση των υπουργών με τους θεσμικούς φορείς για τα φάρμακα, αποφασίστηκε μια καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων και η υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας.

Όσον αφορά στο αίτημα των υπουργών για να εξεταστεί η άρση της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ για το νέο τρόπο τιμολόγησης που επέβαλλε το υπουργείο, η Λ. Κατσέλη τονίζει πως υπάρχει θετική στάση από τον ΣΦΕΕ .

Ο σύνδεσμος όμως με ανακοίνωση του δίνει μια άλλη διάσταση των πραγμάτων καθώς ζητά από την Κυβέρνηση, “να καταργήσει άμεσα το προσωρινό δελτίο τιμών, το οποίο επέβαλε επίπεδες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων”.

Προτείνει τέλος στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εκδώσει Δελτίο Τιμών με τη σωστή ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων και με αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com