Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αποστάσεις Σημίτη από τον πρώην υπουργό του

Θλίψη και οργή για τις πράξεις που εκκολάφτηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ από το 1996 ως το 2004 και προσβάλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Τριγμούς στην εξεταστική επιτροπή έχει προκαλέσει η κατάθεση του πρώην υπουργού.


Σχετικά με τη κατάθεση του πρώην στενού του συνεργάτη Τάσου Μαντέλη, ο Κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης αλλά και "τις προσπάθειες όλων όσων εργάστηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα".

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι "η διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων".

Την ίδια ώρα, τριγμούς στην εξεταστική επιτροπή έχει προκαλέσει η κατάθεση Μαντέλη για την υπόθεση Siemens.

Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής έχουν καταθέσει διάφορες απόψεις ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόνισαν ότι θα έπρεπε και ο Κώστας Σημίτης να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της επιτροπής για τον πρώην στενό του συνεργάτη Τάσο Μαντέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να κληθεί στην επιτροπή για να καταθέσει ο πρώην στενός συνεργάτης του Τ. Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς.

Ακόμη, υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η δέσμευση του ποσού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στη Siemens ως συμβιβασμό.

Σε ότι αφορά την εξεταστική επιτροπή, συζήτηση έγινε και για το κατά πόσο θα μπορούσε να είχε συλληφθεί ο Τάσος Μαντέλης έπειτα από τα όσα κατέθεσε χθες.

Σχετικά με το θέμα, η επιτροπή κατέστησε σαφές ότι δεν υποκαθιστά το κράτος και δεν έχει την νομική αρμοδιότητα και νομιμοποίηση για τέτοιου είδους ενέργειες.

Η δήλωση του Κ. Σημίτη:

Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.

Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com