Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ερχεται νέα παρτίδα φοροφυγάδων εξωτερικού

Τόκοι από καταθέσεις και αποδόσεις από μετοχές, αμοιβαία και ομολογίες του εξωτερικού εντοπίστηκαν να αποκρύπτουν από το 2005 δεκάδες φορολογούμενοι, που καλούνται ήδη να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία πριν τους καταλογίσουν τα αναλογούντα πρόστιμα.


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε διασταυρώσεις των δηλώσεων φορολογούμενων και στοιχείων που συνέλεξε από το εξωτερικό (φορολογικές αρχές και τράπεζες από χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2003/48/ΕΚ για φορολόγηση στο κράτος κατοικίας του δικαιούχου) για κινητά περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, φορολογούμενοι που εξαιρέθηκαν από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή (χώρα κατάθεσης) δεν δήλωναν ως όφειλαν την απόδοση αυτή στην Ελλάδα με την ετήσια δήλωση εισοδήματος. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν σε δύο μεγάλες εφορίες και ήδη καλούνται οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις, οι οποίες όταν δεν είναι επαρκείς, τότε θα τους καταλογιστούν πρόστιμα για φοροαποφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΠΣ, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που μαζεύει από τις χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία κ.λπ.) με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες (σ.σ. αδυναμία εντοπισμού σε Ελβετία, Λίχτενσταϊν κ.λπ. λόγω έλλειψης διμερών συμφωνιών) δημιουργεί την Ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών, στην οποία θα καταγράφονται στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο της πάταξης φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com