Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Θ. Πάγκαλος: Η συνενοχή οδήγησε τον εκσυγχρονισμό στην αποτυχία

Αιχμές για την έκταση που είχαν λάβει τα φαινόμενα διαφθοράς επί κυβέρνησης Σημίτη και την «αλληλεγγύη» που έδειξαν τότε κυβερνητικά στελέχη σε συναδέλφους τους που εμπλέκονταν σε αδιαφανείς υποθέσεις άφησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σιωπή του Κώστα Καραμανλή και ζήτησε την κλήτευση του ενώπιον της Εξεταστικής για το Βατοπέδι, καθώς -όπως τόνισε- ο Γιάννης Αγγέλου ήταν το «alter ego» του τέως πρωθυπουργού.


"Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και αποτυχία του μεγάλου εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού λαού από το 2000 έως το 2004, οφείλεται στο ότι βαθμιαία η αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ ηγετικών στελεχών του μετεβλήθη σε συνενοχή", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Σημίτη πέτυχε τους μεγάλους στόχους της εισόδου στο ευρώ και της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ατόνησε μπροστά στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις δομές του κράτους και της κοινωνίας. Αναφερόμενος στη διαφθορά της κρατικής μηχανής, σημείωσε ότι την έβλεπε και την ακουμπούσε. "Ερχόταν και με έβρισκε, με την έννοια ότι τα θύματα της διαφθοράς διαμαρτύρονταν", τόνισε.

Μιλώντας για την εκλογική ήττα του 2004 σημείωσε ότι η "σιωπηρή λαϊκή εξέγερση" είχε αρχίσει πολύ καιρό πριν.

Alter ego του Κ. Καραμανλή ο Γ. Αγγέλου

Ο Θ. Πάγκαλος άσκησε κριτική στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι υποσχέθηκε "επανίδρυση του κράτους" και εννοούσε "θα διώξουμε τους άλλους για να φάμε εμείς". Υποστήριξε ότι του είχε καταγγείλει συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς για να λάβει την απάντηση ότι δεν μπορεί να μπει σε περιπτωσιολογία και ανεκδοτολογία.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να μην καταθέσει ο τέως πρωθυπουργός για το Βατοπέδι, από τη στιγμή που μάρτυρες έχουν μπλέξει τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου στο σκάνδαλο. "Υπάρχουν συνεργασίες οι οποίες είναι θεσμικά από τη φύση των πραγμάτων τόσο στενές ώστε δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο ένας αποκρύπτει από τον άλλον πράγματα τόσο σημαντικά", τόνισε.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη και την απόφαση του Κ. Καραμανλή να μη μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι έχει ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" για τις μίζες των πολιτικών.

Το ΚΚΕ έκανε τεράστια ζημιά

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν αιχμές για το ΚΚΕ, το οποίο κατηγόρησε ότι επιδιώκει τη διάλυση του συστήματος. Υποστήριξε ότι πρόθεση του κομμουνιστικού κόμματος είναι να επιβάλλει στην Ελλάδα τη δικτατορία του προλεταριάτου.

Ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για "γραφειοκράτες υπαλληλίσκους του Περισσού" και την Αλέκα Παπαρήγα ως επαναστατικό ηγέτη και χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω "γελοία πράγματα". Εκτίμησε, όμως ότι έκαναν τεράστια ζημιά στον ελληνικό τουρισμό με τη στάση τους.

Άφησε όμως υπονοούμενα για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στη βία, λέγοντας ότι τα στελέχη του δεν τολμούν τον ένοπλο αγώνα επειδή "τον έχουν αποπειραθεί προσφάτως και απέτυχαν". Παράλληλα, είπε ότι το σύνθημα "να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή" αποτελεί από μόνο του πράξη βίας. Απέρριψε τα περί προβοκάτσιας, υποστηρίζοντας ότι είδε με τα μάτια του και αναγνώρισε πρόσωπα στην τηλεόραση που φώναζαν το σύνθημα και είναι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
ΚΚΕ: Δεν μας τρομάζουν οι απειλές

"Το ΚΚΕ δεν τρομάζει από προβοκάτσιες και απειλές", αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος απαντώντας στον Θ. Πάγκαλο. "Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για το προβοκατόρικο ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης", τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com