Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ημερίδα: «Βόρεια Ελλάδα, σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης»

Συνολικά 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αγορά το 2011, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα «ανοίξει» το Φθινόπωρο, τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στην Κομοτηνή με θέμα «Βόρεια Ελλάδα, Σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΘ ΑΕ στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης 'ΘΡΑΚΗ 2010'».


Η υπουργός εξήγησε τους βασικούς άξονες του νέου Αναπτυξιακού νόμου, ενώ σε άλλη στιγμή γνωστοποίησε πως την ερχόμενη Τετάρτη περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Τους επόμενους δύο μήνες, τον δρόμο της Βουλής θα πάρει και το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, ενώ αμέσως μετά παίρνει σειρά το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που επίκεινται σε ό,τι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και ITGI που διέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως στις 7 Ιουνίου θα υπογραφεί στη Μόσχα μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας το καταστατικό της εταιρίας που θα πραγματοποιήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Southstream, ενώ επίκειται και η υπογραφή στη Σόφια της συμφωνίας για την κατασκευή της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου ITGI από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Αναφορικά με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για "σοβαρές καθυστερήσεις" σημειώνοντας ότι "δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία του έργου".

Ο κ.Μανιάτης, δεσμεύτηκε ότι μέσα σε έναν μήνα θα έχουν λυθεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να προκηρυχτούν διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, ενώ ασχετικά με την αντικατάσταση κουφωμάτων τόνισε πως το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου εκτιμώντας ότι πάνω από 100.000 σπίτια μπορούν να χρηματοδοτηθούν και πως θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ η μόχλευση στα συνολικά κονδύλια θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης γνωστοποίησε ότι για την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται συμπληρωματικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα υποδομών. Τα 2 δισ. θα αφορούν μικρά και μεσαία έργα που είναι προτεραιότητα για την περιφέρεια, όπως η περιφερειακή οδός και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έργα στη Ξάνθη, τη Δράμα, την Καβάλα κ.α. Τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα οδικής ασφάλειας και τα υπόλοιπα 500 εκ. για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έκανε μάλιστα γνωστό πως δημιουργήθηκε η ΕΥΔΕ Έβρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών του Έβρου.

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι έχουν ανέβει μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, απηύθυνε από το βήμα της ημερίδας του δημοσιογραφικού συγκροτήματος "Μακεδονία" ο γενικός γραμματέας του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου και πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού, Δημήτρης Κούρος.

Ο κ. Κούρος χαρακτήρισε τη Γερμανία φίλη χώρα, με μια τεράστια δεξαμενή τουριστών, ενώ αναφερόμενος στην ισχύ του ελληνικού ομογενειακού στοιχείου επί γερμανικού εδάφους τόνισε πως οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες προσφέρουν 110.000 θέσεις εργασίας, παράγοντας έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.Σήμερα, οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία αριθμούν συνολικά τους 350.000, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στην Ευρώπη εκτός Ελλάδος.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κομοτηνή. Επισήμανε πως η έλευσή τους σηματοδοτεί νέες σημαντικές αναφορές για το μέλλον της Θράκης και της ελληνικής περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com