Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Αυξήσεις 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Όπως έκανε γνωστό η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν καθώς αφενός το ζητά το ΔΝΤ και αφετέρου επειδή η ΔΕΗ χάνει στον ανταγωνισμό τους καλούς πελάτες.


Οι εκτιμήσεις θέλουν τα τιμολόγια οικιακά και αγροτικά να ανέβουν 30%, ενώ μειώσεις έρχονται στα εμπορικά.

Εξάλλου η κ. Μπιρμπίλη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΗ αλλά και των υπόλοιπων ενεργειακών ΔΕΚΟ φέρεται να υποστήριξε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο: «Πρώτα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μετά βλέπουμε αν χρειάζεται αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ».

Η κ. Μπιρμπίλη κατά τις πληροφορίες διαφοροποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προέκρινε λύση αποκρατικοποιήσεων όλων των ΔΕΚΟ συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών.

Η υπουργός ΠΕΚΑ αντέτεινε πως «ο χώρος της ενέργειας είναι διαφορετικός από εκείνον των μεταφορών δηλαδή είναι διαφορετική η περίπτωση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ από τον ΟΣΕ, ο οποίος έχει τεράστια ελλείμματα». Τα μέλη του υπουργικού και ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρονται να συμφώνησαν με τη θέση της υπουργού, η οποία προχωρά σε εφαρμογή και την τελευταία κοινοτική οδηγία που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εικόνα θα υπάρχει τον Μάρτιο του 2011.

Στο μεταξύ η κ. Μπιρμπίλη αναμένει την γνωμοδότηση της ΡΑΕ ως προς το αίτημα της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις. Πληροφορίες λένε ότι η υπουργός θα λάβει σχετικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο, αν και φαίνεται να συμφωνεί με την αλλαγή της δομής των τιμολογίων. Ωστόσο υποστηρίζει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια αλλά και κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com