Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Λουκέτα» σε 350 πρατήρια καταγγέλλουν οι έμποροι καυσίμων

Την αναστολή της λειτουργίας 300 με 350 πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα λόγω της αύξησης στην τιμή της αμόλυβδης καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, έχει παρατηρηθείι μείωση μεγαλύτερη του 20% στην κατανάλωση καυσίμων.


Μάλιστα, στη σούπερ αμόλυβδη, που είναι το ακριβότερο καύσιμο, η πτώση φθάνει το 60%.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών υπογραμμίζουν ότι η αγορά καυσίμων βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας την αύξηση των τιμών, τη μείωση της κατανάλωσης και τη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα κεφάλαια κίνησης για τη διακίνηση του ίδιου εμπορεύματος επειδή ανέβηκαν οι τιμές), σε μια περίοδο που τα δανειακά κεφάλαια είναι δυσεύρετα και ακριβά, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αύξηση των τιμών από το Φεβρουάριο στην αμόλυβδη υπερβαίνει τα 40 λεπτά το λίτρο (ή ποσοστό 37%) και οφείλεται αποκλειστικά στους φόρους και την άνοδο των διεθνών τιμών, υποστηρίζει η ΣΕΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, η μέση λιανική τιμή στις 5 Φεβρουαρίου ήταν 1,101 ευρώ, ενώ έφτασε στις 14 Μαίου στο 1,509 ευρώ, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 40,8 λεπτά.

Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται τα 26 λεπτά που αντιστοιχούν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα 8,6 λεπτά της αύξησης του ΦΠΑ και τα 6,1 λεπτά της αύξησης της τιμής του διυλιστηρίου. Το μικτό περιθώριο κέρδους εταιριών και πρατηριούχων, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΕΠΕ, μειώθηκε τους τελευταίους μήνες κατά 0,2 λεπτά.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών αντιδρά στην απελευθέρωση των μεταφορών και χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά αναποτελεσματικά, καθώς το κόστος αγοράς μιας άδειας βυτιοφόρου παραμένει στα 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com