Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Ναι» στο Σαμαρά, «όχι» στη Νέα Δημοκρατία

Παρά το υψηλό ποσοστό θετικών κρίσεων για τον Αντώνη Σαμαρά, επτά στους δέκα ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Η πλειονότητα εκτιμά ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει πολιτικό μέλλον και εκφράζει τη διαφωνία της με την προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη.


Η Ν.Δ. "αρμενίζει στραβά" εκτιμούν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος που μετείχαν στην έρευνα, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται σε 56%. Το 54% των Νεοδημοκρατών θεωρεί πιθανό και το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος.

Αναφορικά με την επιστροφή της Ν.Δ, στην εξουσία, το 47% όσων μετείχαν στη δημοσκόπηση (ψηφοφόρων όλων των κομμάτων) εκτιμά ότι θα χρειαστεί παραπάνω από μια τετραετία. Το 21% θεωρεί ότι θα είναι έτοιμη στο τέλος της τετραετίας, το 9% σε ένα με δύο χρόνια, το 3% σε λιγότερο από χρόνο και το 11% ποτέ. Το 8% δεν έχει γνώμη για το ζήτημα.

Η κακή εικόνα του κόμματος δεν επηρεάζει τη δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι το 61% των ερωτηθέντων εχει θετική γνώμη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, το 52% θεωρεί μάλλον σωστή κίνηση τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Υψηλότερο είναι το ποσοστό όσων συμφωνούν ανάμεσα στους Νεοδημοκράτες και ανέρχεται σε 61%.

Αρνητικές είναι οι προοπτικές για τον πάλαι ποτέ καταλληλότερο πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Το 79% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μάλλον δεν έχει πολιτικό μέλλον, ενώ το 55% των υποδεικνύει αυθόρμητα ως υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Αρνητική είναι η γνώμη του 76% του δείγματος για τον Κ. Καραμανλή. Θετική είναι η κρίση μόνο του 21%. Στους Νεοδημοκράτες, το 68% δεν βλέπει πολιτικό μέλλον για τον τέως πρωθυπουργό, ενώ το 39% πιστεύει ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση.

Αναφορικά, τέλος, με τη δημιουργία νέου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη, το 68% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (και το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) εκτιμά ότι η ανεξάρτητη βουλευτής δεν πρέπει να το επιχειρήσει. Το 67% του συνόλου (και το 64% των Νεοδημοκρατών) δηλώνει εξάλλου ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει. "Σίγουρα ναι" απαντά το 7% των ερωτηθέντων (12% των Νεοδημοκρατών). Η τέως υπουργός συγκεντρώνει 63% αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό της και 34% θετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com