Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μ. Χρυσοχοϊδης: Προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης οδεύει η Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης,
είκοσι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, κυρίως από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ, αναμένουν την έγκρισή τους στο πλαίσιο του Fast Track, ενώ ήδη τέσσερα επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα δύο θα πραγματοποιηθούν και με ξένα κεφάλαια - και αφορούν στους τομείς της τεχνολογίας πράσινης ενέργειας και των μεταλλείων, έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από το Fast Track και αναμένουν την έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.




Παρουσιάζοντας την πορεία των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2011 ο κ. Χρυσοχοϊδης γνωστοποίησε ότι το υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 12.019 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ ευρώ, από τα οποία δημιουργούνται 15.500 θέσεις εργασίας και μέσα σε 20 μήνες έχουν δοθεί ενισχύσεις 1,8 δις ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται το σχέδιο του υπουργείου για την επέκταση του Fast Trαck και σε μικρότερου ύψους επενδύσεις. Επισήμανε, δε, ότι ''κλείνουν'' οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές με την εκταμίευση όλων των απαραίτητων πόρων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Υπενθύμισε ακόμη ότι υπήρχαν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κλειδωμένα σε συρτάρια που υπάγονται στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και οι προβλεπόμενες οφειλές το 2009 ήταν 6,5 δισ ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν 1,7 δισ ευρώ μέσα σε 20 μήνες και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε όλο το ποσό που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί. Για το 2011 το ποσό εκταμίευσης γι' αυτό το σκοπό θα φτάσει στο 1,2 δισ ευρώ ενώ σημείωσε ότι σήμερα περνάει από τη Βουλή η ρύθμιση με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η ολοκλήρωση των επενδύσεων που υπάγονται στον παλαιό επενδυτικό νόμο.

Σχετικά με τις εγκρίσεις του παλαιού επενδυτικού νόμου τόνισε πως βελτιώθηκε ο ρυθμός αξιολόγησης. Αξιολογήθηκαν 2.300 επενδυτικά σχέδια ενώ ήταν 500 σχέδια ο μέσος όρος στο παρελθόν. Το 2010 εγκρίθηκαν 11 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, πάνω από 25 εκατ ευρώ το καθένα. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι από αύριο ξεκινούν οι πληρωμές του προγράμματος Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα προϋπολογισμού 100 εκατ ευρώ ενώ εγκρίθηκαν 828 επενδυτικά σχέδια εξαγωγικών επιχειρήσεων και ξεκινάει η εκταμίευση προκαταβολών.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η δεύτερη προκύρηξη του νέου επενδυτικού νόμου θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2011 Αναφερόμενος στον νέο επενδυτικό νόμο, υπογράμμισε πως μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν 145 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 725 εκατ ευρώ και μέσα σε 3 μήνες έγινε η αξιολόγηση η κατάταξη των επενδύσεων και ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τις επενδύσεις.

''Οι επενδυτές δεν ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο. Όλα έγιναν ηλεκτρονικά ενώ ο παλαιός επενδυτικός νόμος εξετάζει ακόμη σχέδια του 2005 , 2006 και 2007'' σημείωσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός κ. Θ. Μωραΐτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com