Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι χρυσοί κανόνες της οικολογικής οδήγησης

Πώς να οδηγούμε... οικολογικά, μας συστήνει η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ) υπενθυμίζοντάς μας ότι, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με τις αρχές της οικολογικής οδήγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.




Οι πέντε «χρυσοί κανόνες», που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι:

• Πρόβλεψη της ροής της κυκλοφορίας. Εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου.

• Διατήρηση σταθερής ταχύτητας με χαμηλές στροφές του κινητήρα.

• Αλλαγή της ταχύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η μέγιστη ροπή του κινητήρα. Πληροφορίες για τα τεχνικά στοιχεία του κινητήρα, υπάρχουν στο βίβλιο τού κατασκευαστή.

• Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών τακτικά. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται όταν τα ελαστικά ειναι κρύα. Οι πιέσεις αναγράφονται στο βίβλιο τού κατασκευαστή. Όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις των ελαστικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

• Μείωση του αριθμού των πηγών, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως κλιματισμός και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Όπως αναφέρει η ΕΛΠΑ, η οικολογική οδήγηση είναι στις προτεραιότητες πολλών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι οδηγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση της.

Το πρόγραμμα ECOWILL (Οικολογική Οδήγηση - Εφαρμογή σε υποψήφιους οδηγούς) στοχεύει στην εξοικείωση με την οικολογική οδήγηση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος ECOWILL: http://www.ecodrive.org/en/what_is_ecodriving-/the_golden_rules_of_ecodriving/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com