Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Μπαράζ υπουργικών συνεντεύξεων

«Επέλαση» των υπουργών της κυβέρνησης χαρακτηρίζει τον κυριακάτικο Τύπο, με τα φλέγοντα ζητήματα να θίγονται, πότε με μια προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης για τα νέα μέτρα και το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και πότε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς ωστόσο καινούριες προαναγγελίες.




Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, διαβεβαιώνοντας ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένες. Ο υπουργός σημειώνει ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη σημασία της απόφασης της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τονίζει πως «οι αποφάσεις αυτές είναι ένα νεογνό που βρίσκεται τώρα στη θερμοκοιτίδα και βασική μας μέριμνα είναι να του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποδώσει τους καρπούς που θέλουμε». Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει πως «όλοι έχουν αντιληφθεί -και τώρα εκ των πραγμάτων το επιβεβαιώνουν- ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού προβλήματος. Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους».

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και διεθνώς, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και χρηματοοικονομικό επίπεδο, θα καταστήσουν σαφές σε όλους ότι πρέπει οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα να εφαρμοστούν πλήρως και ταχέως προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στρατηγικός στόχος που ήταν η «στεγανοποίηση» του ελληνικού προβλήματος, προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» και πρόσθεσε: «Βεβαίως οι αγορές εκτοξεύουν διαρκώς ασύμμετρες απειλές. Δεν είναι εύκολο για κράτη και θεσμούς, εφόσον δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης , να ανακόψουν αυτές τις επιθέσεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται στο θέμα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών. «Δεν θα γίνουμε Ολλανδία. Οι χρήστες ουσιών χρειάζονται θεραπεία και όχι φυλακή». Σχετικά με το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ο υπουργός υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η χώρα των συμπλοκών και των μολότωφ. Πολύ δε περισσότερο να αμφισβητείται η κοινοβουλευτική δημοκρατία και να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη ρύθμιση για τα blogs σημειώνει πως το διαδίκτυο είναι και θα είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, ωστόσο πρέπει να ληφθούν μέτρα για το ηλεκτρονικό έγκλημα καθώς «στα χέρια λίγων το διαδίκτυο έχει καταντήσει εργαλείο απειλών κατά της ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και συκοφαντικών δυσφημήσεων».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ι. Ραγκούσης χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη την απεργία των ταξί, ενώ σημειώνει ότι η αυτή ανέδειξε μια πολλαπλή πολιτική σύγκρουση, που αφορά στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ο Γ. Ραγκούσης εκτιμάει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων αξιώνει συνέπεια λόγων και έργων, ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Ο υπουργός επιτίθεται στη Ν.Δ. λέγοντας ότι εκπροσωπεί τη συντήρηση και τους μεγαλο-ιδιοκτήτες αδειών ταξί και καταλήγει: «Λέμε απελευθέρωση και εννοούμε απελευθέρωση. Με κανόνες διαφάνεια και δικαιοσύνη. Γιατί η απελευθέρωση αυτή είναι στην πραγματικότητα απελευθέρωση από τα δεσμά που καθηλώνουν τη χώρα στο τέλμα του παρελθόντος. Θα τα σπάσουμε γιατί αυτή είναι η αξίωση της κοινωνίας και η ανάγκη της πατρίδας».

Συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» δίνει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, στην οποία υπεραμύνεται των χειρισμών του στο θέμα των ταξί, ενώ για τον Γ. Ραγκούση αναφέρει ότι «ο αρμόδιος υπουργός είναι ικανός πολιτικός. Αυτός έχει την αποκλειστική πρωτοβουλία και ο λόγος του ανήκει». Σε ό,τι αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν το προσεγγίζει με δημοσιονομικούς όρους και προσθέτει: «Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε ως κράτος τους καλύτερους στις αντίστοιχες θέσεις, ό,τι θα έκανε δηλαδή ο καθένας στην προσωπική του επιχείρηση. Αυτό σημαίνει αξιολόγηση αντικειμενική, αλλά και αξιοκρατική, με διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων μέσα στο κράτος και με λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων, βάσει συγκεκριμένης στοχοθεσίας. Το μισθολογικό κόστος, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει αλλά και της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων, υποχωρεί». Αναφερόμενος στη σύνδεση της παραγωγικότητας με τις αμοιβές, τονίζει πως η αποδοτικότητα πρέπει να ελέγχεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες.

«Αν δεν υπάρξουν λύσεις, η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Και δεν θα πτωχεύσει μόνον οικονομικά, αλλά συνολικά. Ως προοπτική», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Για την υψηλή φορολογία αναφέρει ότι χρειάζεται απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αυστηρότατος έλεγχος, καθώς και δικαιότεροι συντελεστές για τους πολίτες.

Ο Ηλ. Μόσιαλος τονίζει ακόμη πως πρέπει να επισπευσθούν οι φορολογικές και ποινικές δίκες, καθώς περίπου 3,2 δισ. ευρώ πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί. Υπογραμμίζει ότι η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνει πως «οποιαδήποτε επιδότηση τώρα, απλώς και μόνον για να συνεχίσει να υπάρχει μία προβληματική αντιπαραγωγική επιχείρηση ή καταστήματα που δεν πρέπει να λειτουργούν, θα υπονόμευε το μέλλον της οικονομίας». Επιπλέον, σημειώνει πως η χώρα χρειάζεται λιγότερους επαγγελματίες της πολιτικής και περισσότερο επαγγελματισμό και επικρίνει τη Ν.Δ. και την Αριστερά πως πρεσβεύουν τη «δικαιοσύνη του οίκτου», όταν θίγονται τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων. Για το ΠΑΣΟΚ εκτιμάει ότι «πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ήταν ένα κόμμα που εξέθρεψε συγκεκριμένες πολιτικές κατηγορίες και τα συμφέροντά τους».

«Κοινοί εθνικοί στόχοι που θα μας ενώσουν ως κοινωνία» υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή των «Αγανακτισμένων» τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός είπε: «Θα δούμε. Οι διακοπές απαξίωσαν τη φρεσκάδα τους. Τι αξιοπιστία έχει η αγανάκτηση που πήγε διακοπές;»

Αναφερόμενος στην εξυγίανση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου σημειώνει πως «η Πολιτεία δεν έχει πει την τελευταία λέξη» και τονίζει πως η Δικαιοσύνη μοιάζει να έχει κάνει οργανωμένη και συστηματική δουλειά. Διαμηνύει ότι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος «δεν είναι άφεση αμαρτιών» καθώς όπως λέει «όσο έρχονται νέα στοιχεία , η αθλητική Δικαιοσύνη θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Κανείς δε θα δεχθεί δυο μέτρα και δυο σταθμά με τη δικαιολογία ότι άρχισε το πρωτάθλημα».

Σχετικά με το δημοψήφισμα, δεν αποκλείει αυτό να εμπεριέχει την παράμετρο των πρόωρων εκλογών. Ο Π. Γερουλάνος, αναφέρεται και στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι «κάθε φορά που παίρνει μια ακραία θέση ορίζει με τον πιο διακριτό τρόπο την Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας». Τέλος, εκτιμά ότι η ζημιά για τον τουρισμό από την απεργία των ταξί «είναι ακόμη υπόγεια» ενώ θεωρεί ότι ο τουρισμός στην Αθήνα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί «λόγω των εικόνων που βγαίνουν προς τα διεθνή μέσα».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων: «Η χώρα δεν αντέχει πλέον το διογκωμένο δημόσιο τομέα που επιτείνει την ύφεση και την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται βαθύς εξορθολογισμός, χωρίς απολύσεις όπου είναι αυτό εφικτό, και συμφωνία για ένα δημόσιο τομέα παραγωγικό χωρίς αργομισθίες, υπεραρριθμίες και ιδιοκτησιακά σύνδρομα», λέει χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Παιδείας τονίζει ότι η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και τονίζει πως δεν αλλάζει θέση στο πλαίσιο για την εκλογή των πρυτάνεων. Δηλώνει ότι δεν είναι αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για τις περικοπές των αμοιβών τους, αφού είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και σημειώνει: «θέλω να πιστεύω πως θα μπορέσουμε να συνεκτιμήσουμε αυτό το γεγονός στην όποια τελική ρύθμιση». Ωστόσο για τις εξαγγελθείσες απεργίες τονίζει «κλειστά σχολεία, χαμένες ώρες και μεροκάματα δεν βοηθούν ούτε τους ίδιους, ούτε την κοινωνία μας και ελπίζω και πιστεύω στην ευαισθησία και στο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά». Η υπουργός εκτιμάει ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με τα σχολικά βιβλία και τις κενές θέσεις παρά «τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν και τις οποίες παλεύουμε να υπερβούμε».

«Έχουμε μπροστά μας τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών», διαμηνύει από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Ο Γ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει πως το ΙΚΑ «είναι σε δυσάρεστη θέση αλλά δε θα χρεοκοπήσει» καθώς «το 50% του ετήσιου ελλείμματός του, αντιμετωπίζεται με τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης». Προειδοποιεί ότι εάν συνεχισθεί η κρίση με τα ίδια χαρακτηριστικά και μετά το 2012 τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αλλά εκτιμά πως « το 2012 θα είναι ένας χρόνος σταθεροποίησης της οικονομίας και θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης». Ο Γ. Κουτρουμάνης τονίζει ότι «τον Σεπτέμβριο θα έλθουν ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2012 και θα περιλαμβάνουν και μειώσεις για τα επικουρικά ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com