Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η κρίση "χτύπησε" τις ελληνοβουλγαρικές οικονομικές σχέσεις

Μείωση κατά 34,3% σημείωσαν οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα (σ.σ. το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο), το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μειωμένες κατά 32,4% ήταν και οι ελληνικές εισαγωγές στη Βουλγαρία, γεγονός που οι οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας βουλγαρικών εταιριών ελληνικών συμφερόντων, σε τομείς όπως αυτούς της τσιμεντοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας.Αυτό επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, στο οποίο γίνεται, επίσης, αναφορά στη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Βουλγαρίας κατά 3,5% και στη δραστική πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων.


Χαρακτηριστικό είναι πως το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία σημείωσαν κάμψη κατά 50% και διαμορφώθηκαν σε 955,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,924 εκατ. ευρώ, κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.


Αυτή η τάση αποτέλεσε ίσως και την αφορμή για να συμπεριλάβει το έγκυρο ινστιτούτο συγκριτικών οικονομικών ερευνών της Βιέννης τη Βουλγαρία ανάμεσα στις πλέον απειλούμενες από τη δραστική μείωση των ξένων επενδύσεων χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.


Ουσιαστική είναι και η πτώση των ελληνικών επενδύσεων, καθώς από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου, πέρυσι, «έπεσαν» στα 17 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική σύμβουλος ΟΕΥ, Ιωάννα Σωτηράκου - Γιάνναρου.


Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη δραστική ύφεση στο χώρο των ακινήτων, όπου πρωτοστατούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον στη Σόφια (αλλά όχι μόνο).

«Η μείωση του ΑΕΠ σηματοδοτεί το πλήγμα που δέχεται η οικονομία της Βουλγαρίας, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στο ύψος των ξένων επενδύσεων, της βιομηχανικής παραγωγής, του εμπορίου και των εισοδημάτων», διαπιστώνει χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό του δελτίο το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.


Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, η κ. Σωτηράκου - Γιάνναρου δηλώνει αισιόδοξη. «Αφενός, επειδή πιστεύω ότι του χρόνου θα φανούν οι πρώτες ενδείξεις της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά, το κυριότερο, επειδή ο επιχειρηματικός κόσμος των δύο χωρών μας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά αναζητά δυναμικά εναλλακτικές λύσεις», διευκρινίζει.


«Υπάρχει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές», επισήμανε η Ελληνίδα διπλωμάτης, σύμφωνα με την οποία προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς μια αποστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη Σόφια.


«Επίσης, θέλω να τονίσω ότι οι κύριες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων είναι εδώ, δεν έφυγαν. Αλλά παραμένουν στη βουλγαρική αγορά, προσβλέποντας στην ανάκαμψη που θα έρθει αργά ή γρήγορα. Και είναι πολλές και ισχυρές», σημείωσε.


«Οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου ?συνέχισε? αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στη δύσκολη εποχή της κρίσης εμπεδώνουν, αντί να αποδυναμώνουν, την πεποίθησή μου ότι οι δύο χώρες μας μπορούν να κάνουν πολλά μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com