Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ζητούν φορτηγά για εξαγωγές οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας

Στην Αθήνα μεταβαίνουν το πρωί ο Νομάρχης και βουλευτές της Ημαθίας, επιδιώκοντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Θα απαιτήσουν την έκδοση ειδικών αδειών διέλευσης για φορτηγά Τρίτων χωρών, αφού τα διαθέσιμα ελληνικά δεν επαρκούν για έγκαιρη εξαγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων στη Ρωσία.


Τα ψυγεία των συνεταιρισμών σε Ημαθία αλλά και σε Πέλλα, Κοζάνη, Πιερία, είναι γεμάτα με ροδάκινα που προορίζονται για εξαγωγή στη Ρωσία. Το πρόβλημα γίνεται οξύ καθώς οι μέρες κυλούν και το κεφάλαιο της διαμεταφοράς δεν έχει επιλυθεί, με αποτέλεσμα, τα ροδάκινα να κινδυνεύουν τώρα να καταστραφούν. «Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη ή τον γ.γ. του υπουργείου, Δημήτρη Πλατύ. Θα τους εξηγήσουμε από κοντά το πρόβλημα διεκδικώντας άμεσα λύση. Αν δεν εισακουστούμε, παραγωγοί και φορείς της περιοχής μας, με μπροστάρη εμένα θα βγούμε στην Εγνατία και τη σιδηροδρομική γραμμή και θα τις αποκλείσουμε ρίχνοντας τόνους ροδάκινα», είπε στην «Ε» ο Νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
Στο μεταξύ, λύσεις περιμένουν από το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου, της ποικιλίας που προορίζεται για κομπόστα, λύσεις σχετικά με τις ποσότητες της φετινής παραγωγής που κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα. Λόγω κρίσης αλλά και σημαντικών αποθεμάτων που βρίσκονται ήδη στις αποθήκες, οι κονσερβοποιίες δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν περισσότερο από 50% της φετινής παραγωγής, οι πρώτες παρτίδες της οποίας αναμένονται στα μέσα Ιουλίου. Η συνολική φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου υπολογίζεται σε πάνω από 400.000 τόνους.
Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν πως βάσει πρόσφατης καταγραφής εκ μέρους του υπουργείου, τα αποθέματα αδιάθετων προϊόντων υπολογίζονται σε: 160.000 τόνους κομπόστας, 30.000 τόνους χυμών και 11.000 τόνους κατεψυγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com