Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Οδηγίες ΕΛΚΕΚΑ για την προστασία των καταναλωτών το Πάσχα

Οδηγίες προς τους καταναλωτές δίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΛΚΕΚΑ) σχετικά με τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, προκειμένου να γνωρίζουν, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.


Όσον αφορά στην προμήθεια τροφίμων, το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι θα πρέπει:

- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, ενώ οι υπογραμμίζεται ότι οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Να αγοράζουν κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.).

Επειδή τις μέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τρόφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, πρέπει τα μαγειρεμένα φαγητά να μη μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 24 ώρες.

Όσον αφορά στην προμήθεια κρέατος, τονίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας(αρνιά, κατσίκια κλπ) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και - 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Επίσης επισημαίνεται ότι το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.

Ακόμη όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΕΛΚΕΚΑ, ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

-Το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζουμε - Τα Ελληνικά και τα προερχόμενα από Χώρες της Ε.Ε, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα " γαλάζιου" χρώματος και επί πλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη Χώρα προέλευσης

- Τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες, φέρουν σφραγίδα " καστανού" χρώματος και αναγράφουν επίσης τη Χώρα προέλευσης.

Απαραίτητο συστατικό του πασχαλινού τραπεζιού είναι τα πασχαλινά αυγά. Το ΕΛΚΕΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και για την προμήθεια αυγών. Συγκεκριμένα η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.

- Διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας .

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με την ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. - Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος , με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο. - Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Τα αυγά ταξινομούνται , σε 3 κατηγορίες: XL= πολύ μεγάλο ( πάνω από 73 γρ ) L = μεγάλο ( από63-73 γρ ) Μ = μεσαίο ( από 53-63 γρ.) S = μικρό ( από 53 γρ. )

Όμως υπάρχουν και τα σοκολατένια αυγά όπου και στην αγορά αυτών πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή.

Το ΕΛΚΕΚΑ υπογραμμίζει ότι πρέπει να προσέχουμε την ετικέτα, για να αποφύγουμε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.

Για την αγορά λαχανικών αυτά πριν χρησιμοποιηθούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Τέλος δίνεται η συμβουλή να μη καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αρνίσιου κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος και σε χοληστερίνη γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com