Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διακόπτεται η χρηματοδότηση των ΠΑΕ μέσω του ΟΠΑΠ

Την απόφαση να αναστείλει κάθε χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω ΟΠΑΠ, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής. Αφορμή για τη λήψη αυτής της απόφασης, στάθηκε η έντονη εμφάνιση κρουσμάτων βίας το τελευταίο διάστημα στα γήπεδα.


«Ο ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει αυτήν την αθλιότητα», δήλωσε ο γ.γ.Α. και τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ και τους φορείς του ποδοσφαίρου να αναλάβουν της ευθύνες τους.

Η αντίδραση της Πολιτείας είναι η πρώτη μετά τα κρούσματα βίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τους συλλόγους, καθώς θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους που προέρχεται από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Τη φετινή σεζόν οι ΠΑΕ εισέπραξαν από τον ΟΠΑΠ μέσω χορηγιών 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά επρόκειτο να βάλουν στα ταμεία τους 19 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπιτσαξής είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και τον ενημέρωσε για τη λήψη της απόφασης. Ο κ. Πιλάβιος δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το καταστατικό, το οποίο θα προβλέπει σαφώς βαρύτερες ποινές συγκριτικά με αυτές που ισχύουν σήμερα. Οι ποινές αυτές θα προβλέπουν ακόμα και το κλείσιμο της όποιας ΠΑΕ, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων βίας.

Επίσης θα υπάρξει και κώδικαςωδιοικητικών ποινών, όπως δηλαδή ισχύουν και στις υπόλοιπες ανώνυμες εταιρείες σχετικά με διάφορες παραβάσεις. Ο εν λόγω κώδικας θα καταρτιστεί από τρεις γενικούς γραμματείς τριών Υπουργείων και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα προστασίας του πολίτη και τον γενικό γραμματέα ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μπιτσαξή:


Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση την τελευταία πράξη των αναξιόπιστων και άθλιων πρωταθλημάτων στα οποία βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας. Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου τον ενισχύει και η αφερεγγυότητα των αποτελεσμάτων.
Μιλήσαμε με την ΕΠΟ, μιλήσαμε με τη Λίγκα και μάλιστα πήγα κι εγώ ο ίδιος στα συμβούλιά τους. Δυστυχώς ο διάλογος και οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν. Τα αιματοκυλίσματα που είδαμε μας αναγκάζουν να πούμε το εξής: η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Αυτή τη στιγμή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του υπερχρηματοδοτείται με 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό λοιπόν με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, και μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον ΟΠΑΠ μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να είναι ειρηνικό.
Άλλωστε το παραγόμενο προϊόν συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων και η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ καθίσταται αυτομάτως άκυρη. Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αυτήν την αθλιότητα. Αυτό που γίνεται είναι αντι-διαφήμιση. Οι συμβάσεις είναι κατ’ επίφαση ανταποδοτικές.

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Μπιτσαξής τόνισε πως από την διοικητική ποινή που επέβαλλε εξαιρείται η χορηγία του ΟΠΑΠ προς την Εθνική ομάδα.

Επίσης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί τελικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Μπιτσαξής υπάρχουν αρκετά κενά και ο ίδιος δεν έχει πεισθεί ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com