Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Αλογοσκούφης: «Τα στοιχεία έφθαναν στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με την Eurostat»

Δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τα «μαϊμού» στατιστικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, που έφθαναν στις Βρυξέλλες, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλοσκούφης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σημειώνει ότι το οτιδήποτε γινόταν με τη γνώση και την εκτίμηση της Eurostat, ενώ διευκρινίζει ότι το αν θα πάει να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ν.Δ.


Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τον κ. Αλογοσκούφη δεν είναι πολιτικό, αλλά "τεχνικό και γραφειοκρατικό". Όπως σημειώνει, επί της υπουργίας του «έγιναν σημαντικά βήματα" για να βελτιωθεί το θέμα των στοιχείων, αλλά παρέμεινε ως σημαντικό πρόβλημα, το γεγονός ότι ποτέ δεν καταρτίστηκαν έγκαιρα ισολογισμοί από τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι όταν στέλναμε τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο του προηγούμενου χρόνου ή όταν κάναμε προβλέψεις για το πού θα πάει ο χρόνος, να βασιστούμε σε ελλιπή στοιχεία και εκτιμήσεις. Μόλις όμως οι υπηρεσίες λάμβαναν γνώση των τελικών στοιχείων, αναθεωρούσαν αυτές τις εκτιμήσεις. Πάντοτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υπεραμύνεται της απογραφής του 2005, φροντίζοντας μάλιστα να "καθησυχάσει" τη Ν.Δ με τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη διαδικασία.

Μάλιστα, επανέρχεται με αιχμές κατών των διαδόχων του στο υπουργείο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Μέτρα που έπρεπε να πάρουμε, φορολογικά, δεν πέρασαν ποτέ ή δεν πέρασαν έγκαιρα. Μέτρα που τελικά έπεισα την Κυβερνητική Επιτροπή να πάρουμε, όπως ήταν τα μέτρα του Αυγούστου 2008, μετά την αντικατάστασή μου αποσύρθηκαν".

Αναφορικά με το ενδεχόμενος κλήσης του στην εξεταστική επιτροπή που θα συστασθεί για την Οικονομία ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει: "Αν θα πάω να καταθέσω θα εξαρτηθεί από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αν η ΝΔ πάει στην Εξεταστική, ασφαλώς θα πάω. Εάν δεν πάει, θα στείλω ένα υπόμνημα με την κατάσταση που διαχειρίστηκα από το 2004 έως το 2008. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com