Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τα επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη

Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι πρέπει να στραφούν στις περικοπές δαπανών (δηλαδή αποδοχών) για να περιορίσουν το έλλειμμα. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες «παραλλαγές» για να επιτευχθεί ο στόχος.


Η γενική περικοπή του 14ου μισθού, μέτρο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους, εκτιμάται ότι θα μειώσει τις δαπάνες του Δημοσίου κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ισοδυναμεί όμως με πρόσθετη απώλεια 7% στο μέσο εισόδημα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική είναι ήδη στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών και το μόνο που πρέπει να συμπληρωθεί είναι το ποσοστό της περικοπής.

Οπως προκύπτει , τα επιδόματα μόνο στον στενό δημόσιο τομέα (εκεί όπου απασχολούνται περίπου 400.000 Ελληνες) κοστίζουν περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία δεν θα περικοπούν. Αν προστεθούν και τα επιδόματα των στρατιωτικών και των απασχολούμενων στα σώματα ασφαλείας, τότε το συνολικό κονδύλι ενδέχεται να ξεπερνάει τα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τις υπερωρίες. Η περικοπή κατά 10% στα επιδόματα που έχει ήδη ανακοινωθεί υπολογίζεται ότι εξασφαλίζει περί τα 600-650 εκατ. ευρώ (εξαιρούνται οι οικογενειακές παροχές, τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ.). Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι μόνο από την περικοπή των επιδομάτων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, χάνεται μισός μισθός για τουλάχιστον 280.000 δημόσιους υπαλλήλους, ενώ στους πιο υψηλόμισθους οι απώλειες είναι δύο μισθοί.

Το τρίτο σενάριο αποτελεί συνδυασμό των δύο πρώτων. Προβλέπει μικρότερη αύξηση στο ποσοστό περικοπής των επιδομάτων (π.χ από το 10% στο 15%) αλλά και αντιμετώπιση του 14ου μισθού (δηλαδή του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας) ως... επιδόματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χαθεί ποσοστό 15% και από τον 14ο μισθό. Το συγκεκριμένο πακέτο εισπρακτικά μπορεί να αποδώσει επιπλέον περί τα 400-500 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά το «ψαλίδι» να φτάσει στο 1-1,25 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com