Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εντεινόμενη ανησυχία του εμπορικού κόσμου για το αμφίβολο μέλλον του ΟΑΕΕ

Ο εμπορικός κόσμος εκφράζει για άλλη μία φορά την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ΟΑΕΕ, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού.


Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης κατόπιν συνάντησης με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Κ. Παπαθανασίου, απέστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας κ. Λοβέρδο ζητώντας επείγουσα συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, σχετικά με το ζήτημα της δεινής οικονομικής και ταμειακής κατάστασης του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ωστόσο ότι ''οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο κίνδυνος μη καταβολής συντάξεων δεν υπάρχει, αφού η καταβολή συντάξεων είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους".

Ο ΟΑΕΕ ως γνωστόν, δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά στο ταμείο του και για να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των συντάξεων Μαρτίου, Απριλίου και δώρου του Πάσχα, θα πρέπει να λάβει ως τακτική επιχορήγηση περίπου 300 εκ. ευρώ μέχρι τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010, οι ταμειακές ανάγκες του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 1,14 δις ευρώ, ενώ η τακτική επιχορήγηση που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπερβαίνει τα 600 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 540 εκ. ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν οι οφειλές από τις καθυστερημένες οφειλές, που φτάνουν τα 1,8 δις ευρώ αλλά και η μεγάλη μείωση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, η οποία κυμαίνεται ανάλογα με τις τιμές της αγοράς από 600 έως 800 εκ. ευρώ.

Για την ΕΣΕΕ, προϋπόθεση είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητά του. Επιπλέον, στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η μόνη λύση για τον Οργανισμό αλλά και τις επιχειρήσεις βρίσκεται στην πρόταση να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω χαμηλότοκης δανειοδότησης από το ΤΕΜΠΜΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα μετά το ΙΚΑ, αφού καλύπτει 840.000 εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες και περίπου 300.000 συνταξιούχους, με την προοπτική μάλιστα να εξελιχθεί στο ασφαλιστικό ταμείο όλων των αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών και όχι να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αναζητώντας επειγόντως 280 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συνδράμει στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ, καταβάλλοντας έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν μπορούμε να παραγνωριστεί το γεγονός ότι "πάνω από το 30% των ασφαλισμένων αφενός μεν επιθυμούν αφετέρου δε αδυνατούν να είναι συνεπείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com