Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Εφιαλτικά σενάρια για μισθούς - συντάξεις

Πάγωμα όλων των συντάξεων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για τους δημόσιους υπαλλήλους τα σενάρια περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του επιδόματος αδείας (μισός μισθός), κάτι που θα επιβαρύνει με 450 έως και 750 ευρώ τους δημόσιους υπαλλήλους.


Η επέκταση του «παγώματος» εκτός από τους μισθωτούς και στους συνταξιούχους κρίνεται αναγκαία μετά τα στοιχεία του πρώτου διμήνου, τα οποία δείχνουν αύξηση των δαπανών, αντί περιορισμού, στα ταμεία.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί και τρίτο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει την περικοπή του μισού δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός). Ως προς το συνταξιοδοτικό, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει στο μέγαρο Μαξίμου η βασική σύνταξη των 360 ευρώ να δίνεται στο 67ό έτος, έστω και αν κάποιος ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη στο 60ο ή το 65ο έτος της ηλικίας.

Ερώτημα παραμένει και η δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που πρέπει να δοθεί μέχρι τον Ιούνιο (500 εκατ. ευρω).

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό «κλείδωσαν» χθες, στο υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος, Ξενογιαννακοπούλου, Σαχινίδης και Κουτρουμάνης ενόψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης το νωρίτερο στο 65ο έτος.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε χρόνο στην ασφάλιση θα περιοριστούν στο 1,4% (για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης), έως 1,7% για τα χρονια πέραν του 33ου, από 2% το χρόνο σήμερα και 70% για την 35ετία στο ΙΚΑ Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com