Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Κατά της αύξησης του φόρου στα καύσιμα οι βενζινοπώλες

«Κάτι τέτοιο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, η οποία τάσσεται κατά της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.


"Η τιμή των καυσίμων θα γίνει από της ακριβότερες της ΕΕ (ήδη είναι η 11η ακριβότερη στην ΕΕ των «27») και το αποτέλεσμα θα είναι η υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης, η αύξηση των τιμών πολλών ειδών και υπηρεσιών και η υπονόμευση της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την ενεργεία, τις μεταφορές, τη καύση κλπ." σημειώνουν οι βενζινοπώλες, προσθέτοντας: «Τα πρατήρια, που ήδη έχουν υποστεί μια μείωση της κατανάλωσης το 2009 που υπολογίζεται στο 20%, θα βρεθούν, σε σημαντικό βαθμό, προ του φάσματος του κλεισίματος».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει εξάλλου ανυπόστατες τις κατηγορίες κατά των βενζινοπώλων για «αισχροκέρδεια» «κερδοσκοπία» κλπ σε βάρος των καταναλωτών υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές και τους ελέγχους ποιότητας καυσίμων, διαψεύδουν για μια ακόμη φορά τους κύκλους που επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές για τα ζητήματα αυτά και να τους στρέψουν εναντίον των βενζινοπωλών».

Η ΟΒΕ επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με τα οποία την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε σε σχέση με τη μέση τιμή των 4 τελευταίων εβδομάδων κατά 9.56% ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 10,97% και η τιμή χονδρικής κατά 11,52%.

Εξάλλου από τα στοιχεία για τους ελέγχους ποιότητας των καυσίμων προκύπτει ότι το 2009 πραγματοποιήθηκαν 3.872 έλεγχοι και βρέθηκαν 47 δείγματα εκτός ορίων (1,2 %), ενώ άλλα 33 δείγματα είναι υπό αμφισβήτηση.

Θα πρέπει να λάβουμε δε υπόψη ότι σε κάθε πρατήριο που πηγαίνουν τα ΚΕΔΑΚ δεν κάνουν έλεγχο σε ένα μόνο δείγμα καυσίμων, αλλά σε πολλά που αφορούν όλα τα καύσιμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία το πραγματικό ποσοστό παραβατικότητας στον κλάδο είναι σχεδόν μηδαμινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com