Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

8,8 Ρίχτερ συγκλόνισαν τη Χιλή

Συναγερμός έχει σημάνει στον Ειρηνικό για τσουνάμι, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που έπληξε το πρωί τη Χιλή, αλλά και τους μετασεισμούς που «άγγιξαν» και τα 6,9 Ρίχτερ. Πάνω από 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι θα είναι πολύ περισσότερα τα θύματα του σεισμού, που είχε επίκεντρο περίπου 320 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν.


Στις δύο αυτές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους σε κατάσταση σοκ, κτίρια έχουν καταρρεύσει, δρόμοι και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές ,το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτευουσας θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον για ένα 24ωρο προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιες , η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε μεγάλα τμήματα, ενώ δύσκολες έως αδυνατες είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Καταρρεύσεις κτιρίων έχουν σημειωθεί επίσης στην πόλη Κουρίκο. Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο. Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ δήλωσε ότι μόνον στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής σκοτώθηκαν περισσότεροι από 85 άνθρωποι.

O σεισμός αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι είχε ένταση 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη συνέχεια 8,5 και η τελευταία ανακοίνωση έκανε λόγο για 8,8 Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:34 τα ξημερώματα,τοπική ώρα. Από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 78 ενώ ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον πληθυσμό.

"Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου" δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 90 χιλιόμετρα βορειονατολικά της Κονσεπσιόν και το εστιακό του βάθος 55 χιλιόμετρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη, από 10 έως 30 δευτερόλεπτα.

Λίγη ώρα μετά το σεισμό, οι μετασεισμοί συνεχίζονται με έναν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τον αρχικό σεισμό και ακόμα έναν 5,6 Ρίχτερ λίγο αργότερα. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε ένταση 6,9 βαθμών.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία. Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Το τσουνάμι προκάλεσε ήδη σοβαρές ζημιές στο νησί Χουάν Φερνάντεζ , απειλει τη Νήσο του Πάσχα, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν περιοχές , ενω οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι και στην Χαβάη.

Τηλεφωνική γραμμή ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για πληροφορίες σχετικά με τον σεισμό ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε πως η επικοινωνία είναι δύσκολη και ότι συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, στην οποία τονίζει πως είναι σε ετοιμότητα να μεταβεί στη Χιλή εάν και όταν ζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com