Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Tην βιωσιμότητα της Ελλάδας αναλύει η BofA

Σενάριο του οικονομικού μέλλοντος της Ελλάδας επεξεργάζεται σημερινή έκθεση της Bank of America / Merrill Lynch, με τίτλο “ Είναι βιώσιμη η Ελλάδα;”. Mε βάση προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας καταλήγει ότι η διαδικασία μείωσης του χρέους και του ελλείμματος είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση.


Στο σενάριο της έκθεσης, αναφέρεται πως στο τέλος του 2012, η Ελλάδα θα έχει χρέος της τάξεως του 140% του ΑΕΠ και πως το ΑΕΠ της για τα επόμενα χρόνια θα είναι στο 4,2%, αρκετά χαμηλότερο από το 6,5% που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας. Σταδιακά αλλά με αργούς ρυθμούς, τονίζεται πως η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της.

Όπως σημειώνει η BoFA καμία ύφεση δεν κρατάει για πάντα για αυτό και επικεντρώνει την ανάλυση της στα χρόνια μετά το 2012. Υποθέτει ότι η επιβάρυνση της χώρας από τις πληρωμές τόκων θα μεγαλώσει ενώ όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων που θα κληθεί να πληρώσει μετά το 2012 η χώρα, αυτό εκτιμάται από την έκθεση στο 6%.

Τονίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις σωστές κινήσεις με τα μέτρα που πήρε και αναφέρει πως τα μέτρα του 2011 και του 2012 θα είναι πολύ λιγότερα. Από εκεί άλλωστε πηγάζει η αισιοδοξία της τράπεζας, ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η

έκθεση καταλήγει στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχει κάνει τις κινήσεις που πρέπει, αλλα η πολιτική χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος τομέας από την Bofa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com