Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Υπ. Οικονομικών: Υποβολή δηλώσεων προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμο

Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος προηγούμενων χρόνων για φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς πρόστιμο προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλλαν δήλωση ή υπέβαλλαν ανακριβή ή ελλιπής δήλωση για τα εισοδήματα που προέκυψαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2009, μπορούν να υποβάλουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας από τις 24/3 μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Τονίζεται πως δεν θα τους επιβληθεί πρόσθετος φόρος, πρόστιμο, προαύξηση ή άλλη κύρωση και πως η ρύθμιση αφορά σε αρχική ή συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, Στις διατάξεις αυτές υπάγεται και η εκπρόθεσμη δήλωση, αρχική ή συμπληρωματική που υποβάλλουν σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου (περίπτωση στ’ παραγράφου 1 άρθρου 62 Κ.Φ.Ε.). Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στην εφορία και να μην σταλούν ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικά.

Πρόσθετος φόρος προβλέπεται σε περιπτώσεις παρακρατούμενων φόρων (παρ 3. άρθρο 84)που δεν έχουν υποβληθεί αλλά μόνο αν το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί σε δόσεις. Ο φόρος είναι 10% για πριν την 31/12/2008 και 3% για εισοδήματα από 1/1/2009. Αν πληρωθεί εφάπαξ δεν επιβάλλεται προσαύξηση.

Σε περίπτωση που βεβαιωθούν φόροι, αυτοί καταβάλλονται :

α)ολόκληρο το ποσό μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση,

β) Το ποσό που προκύπτει από τις δηλώσεις εισοδήματος των νομικών προσώπων καταβάλλεται ολόκληρο με την υποβολή της δήλωσης.

γ) Ο φόρος που προκύπτει με βάση τις δηλώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού καταβάλλεται, είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης, οπότε δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος, όπως αναφέρεται παραπάνω, είτε σε έξι (6)μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και κάθε μια από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών.

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριακοσίων (300) ευρώ.

Εξαιρούνται από την παραπάνω διάταξη:

α)φορολογούμενοι για υποθέσεις των οποίων έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου ή εκκρεμούν τα φορολογικά δικαστήρια.

β) Στις υποθέσεις της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής

γ) Όταν η δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη

δ) Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τις οποίες δηλώνεται ζημία σε οποιαδήποτε περίπτωση, όπως για παράδειγμα: Στις περιπτώσεις που δηλώνεται ζημία από τον ένα μόνο σύζυγο ή που δηλώνεται μεν ζημία και το αποτέλεσμα της δήλωσης μετά την αλγεβρική άθροιση των εισοδημάτων είναι αρνητικό, αλλά προκύπτει χαρτόσημο για καταβολή λόγω εισοδήματος Α’ κατηγορίας ή που δηλώνεται ζημία αλλά το τελικό αποτέλεσμα από την αλγεβρική άθροιση των εισοδημάτων από όλες τις κατηγορίες είναι θετικό ή που δηλώνεται ζημία, η οποία όμως προέρχεται από μεταφορά από προηγούμενα έτη.Άλλωστε, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., παράλειψη του φορολογουμένου να επιδώσει μέχρι το τέλος του οικείου οικονομικού έτους δήλωση, η οποία αναγράφει τη ζημιά που προέκυψε στο ίδιο ή τα προηγούμενα αυτού οικονομικά έτη, του στερεί το δικαίωμα να τη συμψηφίσει.

ε) Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης και κοινοποίησης των φύλλων ελέγχου, των καταλογιστικών πράξεων και των αποφάσεων επιβολής προστίμων μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, εφόσον γι’ αυτές τα βιβλία και τα στοιχεία των επιτηδευματιών που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ. έχουν κριθεί ανεπαρκή ή ανακριβή από τις επιτροπές της παραγράφου 5 του άρθρου 30 του π.δ. 186/1992 ή εφόσον παρήλθε άπρακτη η προβλεπόμενη από τις ίδιες διατάξεις προθεσμία προσφυγής ενώπιον των Επιτροπών αυτών. Στις υποθέσεις της περίπτωσης αυτής εμπίπτουν και εκείνες που εκκρεμούν ενώπιον των ανωτέρων Επιτροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com