Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στις 19 Μαΐου

Βέβαιος ότι ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως έως τις 19 Μαΐου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για την ημερομηνία, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση μέρους του χρέους της.


Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστού. Παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις, με την αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος για το 2009 και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's, οδήγησαν στην επίσπευση της διαδικασίας προσφυγής στον μηχανισμό.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η επιστολή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έχει αποδέκτες μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως έχει καλυφθεί από την προηγούμενη, διερευνητική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στη διαδικασία ενεργοποίησης του τριετούς προγράμματος δανεισμού, σημείωσε ότι έπεται η σύνταξη των εκθέσεων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με τις οποίες θα γίνεται αποδεκτό το ελληνικό αίτημα και η επικύρωσή τους από το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει και επίσημη απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση (πιθανότατα από το υπουργικό συμβούλιο). Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδικασίες στην Αθήνα, μέσω των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com