Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους Financial Times, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή, μολονότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει το πακέτο πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.



Στο μεταξύ, παραμένουν ακόμη σημαντικές οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όπως διευκρινίζουν οι FT, η επιδιωκόμενη "μεγάλη συμφωνία" αφορά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ενδέχεται να περιλαμβάνει τη βελτίωση των όρων των δανείων (βλ επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου) που έχουν χορηγηθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Θεωρείται, δε, απίθανο μάλλον να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς η Γερμανία θέλει μεγαλύτερη λιτότητα και αυξημένο οικονομικό συντονισμό στην Ευρωζώνη. Οι σχετικές γερμανικές προτάσεις αφορούν στη συμφωνία από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τους συντελεστές φορολογίας των εταιρικών κερδών και στη νομοθετική πρόβλεψη για το "φρένο χρέους".

Τις βασικές γραμμές του σχεδίου για το συντονισμό των πολιτικών θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί.

Αναφορικά με τα δάνεια προς Ελλάδα και Ιρλανδία, οι FT αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων τους, τα οποία καθορίσθηκαν σε υψηλά επίπεδα για να αποθαρρύνονται οι χώρες να ζητούν οικονομική βοήθεια.

Και ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, καθώς και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι αναγκαία τα υψηλά επιτόκια επειδή οι χώρες δεν είναι πρόθυμες να ζητούν προγράμματα βοήθειας, το όλο θέμα έχει περιπλακεί, εξαιτίας της δημόσια εκφρασθείσας απαίτησης του κ. Μάικλ Νόναν – υποψήφιος νέος Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας -για μείωση των επιτοκίων, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από δημόσιες πιέσεις.

Διαφορές υπάρχουν, επίσης, όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το ΕΤΧΣ στην Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς ορισμένοι (βλ ΔΝΤ) ζητούν να προβλεφθεί στο πακέτο μέτρων και ένα δάνειο διάσωσης για την Πορτογαλία, ενώ άλλοι λιγότεροι ζητούν να δοθεί μία γραμμή πίστωσης στην Ισπανία.

Με το αίτημα αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, είναι αντίθετοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα μέλη της γερμανικής Κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία δεν χρειάζεται διάσωση λόγω της σταθερότητας του τραπεζικού της τομέα και του επιπέδου του χρέους της που είναι κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αντίδραση για τη βοήθεια στην Ισπανία. Αντίθετα, αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζεται η αυξημένη επίβλεψη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Τέλος, ενώ έχει συμφωνηθεί η ενίσχυση της χρηματοδοτικής εμβέλειας του ΕΤΧΣ ώστε να μπορεί να δανεισθεί πράγματι το ποσό των 440 δις. ευρώ από τις αγορές, δεν έχει συμφωνηθεί με ποιο τρόπο θα εξασφαλισθεί αυτός ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου, ώστε να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης από τις αγορές ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, για να επαναγοράσουν χρέος τους. Το πρόβλημα με αυτό είναι η αντίθεση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com