Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εξετάζεται παροχή δανείου 50 δισ. σε Ελλάδα για επαναγορά κρατικού χρέους

Η Ελλάδα συζητά με την Ε.Ε τη δυνατότητα λήψης δανείου έως 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προκειμένου να επαναγοράσει το χρέος της περίπου στο 70-75% της ονομαστικής του αξίας, καθώς επίσης την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ σε 30 χρόνια με τη ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου του, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times..


Σε περίπτωση συμφωνίας επί ενός τέτοιου σχεδίου, αναφέρουν οι FT, θα χορηγηθεί στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος μαζί με χαμηλότερα επιτόκια.

"Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση", δήλωσε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα. Βεβαίως, τυχόν συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ όπως προσθέτουν οι FT "υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ".

Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.

"Σε αντάλλαγμα", πρόσθεσε ο τραπεζίτης που επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com