Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι μισοί νέοι βρίσκουν δουλειά μετά τα 22

Το 20% των 25χρονων στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία ενώ την πρώτη τους δουλειά βρίσκουν οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία 22 ετών.



Η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, καθώς έως την ηλικία των 22 ετών το ποσοστό των ατόμων που έχουν μια εργασιακή εμπειρία δεν ξεπερνά το 50%, όπως προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με θέμα «Είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας».

Οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν μια πρώτη εργασία ως μισθωτοί. Για τους περισσότερους, η εργασία αυτή ήταν πλήρους απασχόλησης αλλά προσωρινή (40,5%) ενώ το 11,4% εργάστηκε με μερική απασχόληση.

Το 30,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρήκε εργασία μέσα στον τέταρτο χρόνο ή και αργότερα, μετά το πέρας των σπουδών τους. Το ποσοστό των ατόμων που άρχισαν να εργάζονται μέσα σε έναν χρόνο, το πολύ, από το τέλος των σπουδών τους, είναι 27,9%.

Η πρώτη εργασία διαρκεί κατά μέσο όρο 3 χρόνια και 10 μήνες ενώ είναι μεγαλύτερη (4 χρόνια) για τους άνδρες και τα άτομα με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά σε σύγκριση της εκπαίδευσης των νέων με αυτή των γονιών τους, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι γεννημένοι στην Ελλάδα, τα μισά σχεδόν άτομα έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους γονείς τους.

Εάν, όμως, ένας ή και οι δύο από τους γονείς είναι γεννημένος στο εξωτερικό το ποσοστό των ατόμων με ανώτερη εκπαίδευση από τους γονείς τους είναι αρκετά μικρότερο, 29,4% και 20,8%, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com