Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Debate: Πρώτη θεματική ενότητα: Ευρώπη και Εξωτερική Πολιτική

Η πρώτη ερώτηση ετέθη προς τον Πρωθυπουργό: «Λέτε πως δεν είστε αλάνθαστος, έχουμε ανοικτά μεγάλα εθνικά θέματα, παγκόσμια κρίση, Τουρκία, Σκοπιανό. Πόσα λάθη δικαιούται να κάνει ένας πολιτικός;»

Ο κ. Καραμανλή απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει σειρά από σοβαρά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική και πως ακολουθεί γενναία εξωτερική πολιτική.


Σε ερώτηση για τις μειονότητες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε τα όπλα στην εξωτερική πολιτική.

Σε διευκρινιστική ερώτηση: «Αν τεθεί θέμα αυτοπροσδιορισμού μουσουλμάνων ως Τούρκων και Σκοπιανών ως Μακεδόνων ποια είναι η θέση σας;», ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η χώρα μας στηρίζει τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας… Χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική που να διαπραγματεύεται, όχι να καταθέτει να όπλα».

«Είστε το κόμμα που δεν θέλει την Ελλάδα στην ΕΕ. Αν αποδεχόμασταν την πρόταση οι Ελληνες θα έχαναν ενισχύσεις 150 δισ. Πώς θα τα αναπληρώνατε;», ήταν η ερώτηση που ετέθη στη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απάντησε: «Οι κοινοτικές ενισχύσεις πάνε κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους… Αν δεν είμαστε στην ΕΕ θα κέρδιζε πάρα πολλά ο ελληνικός λαός».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος είπε απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας τα εξής: «Γιατί, κ. Πρωθυπουργέ, αφού η ΕΕ πιέζει σε μια σειρά ζητήματα, όταν έχουμε θετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τους συμβασιούχους γιατί δεν προχωράτε σε μονιμοποίησή τους;»

Στον κ. Αλαβάνο τέθηκε και το εξής ερώτημα: «Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές λέτε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρησιμοποιούνται για να επιβληθούν μέτρα μείωσης της κερδοφορίας των εργαζομένων. Αυτές οι θέσεις μας θυμίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Τι λέτε;»

«Η μάχη δεν είναι εύκολη, είμαστε σε πλαίσιο απογοήτευσης της κοινωνίας η οποία επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων… Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την κρίση», απάντησε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως «όλοι είναι υπέρ της Τουρκίας, εμείς είμαστε κατά της Τουρκίας… Είμαστε υπέρ αυτών που πιστεύουν οι Μέρκελ – Σαρκοζί».

«Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου σας πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πώς συμβαδίζει αυτό με θέσεις που έχει εκφράσει;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος απάντησε: «Στην Ευρώπη έχουμε μάθει στη σύνθεση. Η κ. Τζαβέλλα είναι μια εξαιρετική τεχνοκρατική δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com