Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή σε εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ε.Υ.Θ.), της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε δύο επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και έξι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (τρία μεταφραστικά γραφεία, ένα μεσιτικό γραφείο και δύο επιχειρήσεις κατασκευής ιστοχώρων).

Αναφορικά



με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, ο έλεγχος συνεχίζεται και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, πλέον του 50% των ακαθάριστων εσόδων, που αυξάνονται πολλαπλασιαστικά από χρήση σε χρήση. Από το διασταυρωτικό έλεγχο καταθέσεων, εσόδων και δηλώσεων εισοδήματος μιας από τις εταιρείες διαπιστώθηκαν ακαθάριστα έσοδα από πελάτες εσωτερικού στο 2008 490.000 ευρώ ενώ δηλώθηκαν στη Δ.Ο.Υ. για το ίδιο διάστημα μόνο 260.000 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχουν πωλήσεις και στο ebay προς πελάτες εξωτερικού για τις οποίες δεν εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία (έχουν ήδη διαπιστωθεί πωλήσεις 3.000 περίπου MP3 players και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, των οποίων η αξία δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

Παρόμοιες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και στην άλλη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στα τρία μεταφραστικά γραφεία, διαπιστώθηκε στη μια περίπτωση άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας από το 2004, χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , άρα δεν έχει δηλωθεί καθόλου εισόδημα περίπου 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τα εισοδήματα που δηλώνονται φορολογικά είναι υποπολλαπλάσια των πραγματικών.

Στη μία περίπτωση από έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού έχει αποκρύψει 50.000 ευρώ ετησίως και στην άλλη περί τα 20.000 ευρώ ετησίως. Στις επιχειρήσεις κατασκευής ιστοχώρων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εκδώσει τιμολόγια. Διαπιστώθηκε η μη έκδοση στοιχείων για παροχή υπηρεσιών περί τα 25.0000 ετησίως.

Ο έλεγχος σε όλες τις ανωτέρω επιχειρήσεις συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com