Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Debate: Δεύτερη θεματική ενότητα - Οικονομία

πρώτη ερώτηση ετέθη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, και αφορούσε στην Πράσινη Ανάπτυξη. «O πλανήτης μας πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο… Θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα… Χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση, επενδύσεις και ένα σύστημα που θα στηρίζει τον επιχειρηματία στην πράσινη ανάπτυξη… Δεσμευόμαστε να κάνουμε υπουργείου Περιβάλλοντος».


Σε ερώτηση για το εάν θα επιδοτήσει την πράσινη ενέργεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Θα χρειαστούν επενδύσεις, υποδομές που θα αποδώσουν μετά από κάποια χρόνια. Γι' αυτό χρειάζεται ένα κράτος αξιόπιστο που να μπορεί να δανειστεί. Εμείς θα έχουμε αξιόπιστο σχέδιο».

«Για να κλείσουν οι τρύπες της οικονομίας πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει θέμα για τα οικονομικά σας. Γιατί αρνείστε το φορολογικό έλεγχο;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στην κ. Αλ. Παπαρήγα, η οποία απάντησε τα εξής: «Αν ήμασταν κόμμα εξουσίας, αν είχαμε υπουργεία, τότε θα έπρεπε να ελεγχθούμε… Τα έσοδα και τα έξοδα των κομμάτων πρέπει να ελέγχονται από δικά τους θεσμικά όργανα».

«Θα μπορούσατε να δώσετε το καλό παράδειγμα. Προτείνετε βασικό μισθό 1.400. Γιατί δεν το κάνετε στα μέλη του κόμματός σας;», ήταν το διευκρινιστικό ερώτημα που ετέθη στη συνέχεια. «Αυτός που δουλεύει για το κόμμα δεν κάνει πάνω από όλα επάγγελμα… Αλίμονο αν συνδέσουμε την προσφορά μας στο κόμμα με επαγγελματική αποκατάσταση», απάντησε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Ερώτηση στον κ. Αλ. Αλαβάνο: «Μεσούσης της κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Εσείς το εμποδίσατε. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων. Τα σκέφτεστε αυτά;»

«Μη μου λέτε για μια Κυριακή», απάντησε ο κ. Αλαβάνος. «Και Δευτέρα και Τρίτη και Σάββατο οι καταστηματάρχες υποφέρουν από τα πολυκαταστήματα… Οι μικρομεσαίοι έχουν προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ - Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα».

«Μήπως τελικά η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν προσμετράτε τέτοιες ενέργειες; Είστε ακόμη υπέρ της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος απάντησε: «Αυτή η ΕΕ δεν μπορεί να σταθεί με αυτόν τον τρόπο, το σύμφωνο σταθερότητας άφησε απροστάτευτη την ΕΕ, την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα τη χρειάζεται η κοινωνία».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι είναι μεγάλο το βάρος και ζήτησε να βοηθήσουμε. Εγώ έκατσα να βοηθήσω. Εκανα προτάσεις. Κάποιες απορρίφθηκαν και κάποιες υιοθετήθηκαν. Δεν γυρίζω την πλάτη στην κρίση. Τρία τζάκια κυβερνάνε τη χώρα. Καιρός να αλλάξουμε. Πρέπει να βρούμε ένα διάλογο μεταξύ μας. Είμαι ανοικτός σε διάλογο με όλους για το καλό της πατρίδας... Αρνούμαι εθνικές εκλογές τώρα εν μέσω κρίσης».

«Έγιναν λίγες μεταρρυθμίσεις, πού οφείλετε η καθυστέρηση; Πώς θα πείσετε πως αυτά που λέτε τώρα δεν θα μείνουν στα χαρτιά;», ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ. Καραμανλή. «Δεν είπα ποτέ ότι έχουν γίνει λίγες μεταρρυθμίσεις. Πολλές έχουν γίνει. Αυτό που λέω είναι ότι χρειαζόμαστε κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να εξυγιάνουμε τον τομέα της υγείας. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να επιταχύνουμε το βηματισμό».

«Πώς γίνεται να μας βρεί η κρίση τόσο αδύναμους; Θα βάλετε φόρους;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ο οποίος απάντησε: «Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει φόρους. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά από μήνες όμως. Οι προβλέψεις αλλάζουν…. Βασική προτεραιότητα να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή… Η Ελλάδα βιώνει την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com