Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για ψηφιακό Αγροτικό κτηματολόγιο

Η εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει εποικιστικές εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να δημιουργήσει ένα ψηφιακό Αγροτικό Κτηματολόγιο, προς διευκόλυνση της διαδικασίας αγροτικών επιδοτήσεων μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.


Μιλώντας για το θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης είπε ότι από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, "αλλάζει το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις να κατανέμονται με βάση αεροφωτογραφίες". Όπως συνέχισε ο ίδιος "αυτό που λέμε αγροτικό κτηματολόγιο, όχι υπό την έννοια απονομής κυριότητος, αλλά υπό την έννοια, του ποιο κομμάτι αντιστοιχεί σε ποιον αγρότη".

Στη δεύτερη φάση του συστήματος, τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι ενώσεις των συνεταιρισμών. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σ. Χατζηγάκης, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στο ρόλο τους, "έρχονται δύο σημαντικά εργαλεία της πολιτείας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΓΡΟΓΗ, για να κάνουν την ταύτιση του Κτηματολογίου". Σύμφωνα με τον υπουργό, "ο μεν ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει τον έλεγχο όλων αυτών των πιστοποιήσεων, η δε ΑΓΡΟΓΗ που θα έχει στα χέρια της τους εδαφολογικούς χάρτες, θα κάνει αυτήν την προσαρμογή, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τους δικαιούχους αγρότες όσον αφορά τις επιδοτήσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η όλη διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί με 4 εκ. ευρώ από ανακατανομή ήδη υφιστάμενων πόρων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε: «Με την τροπολογία αυτή επιχειρείτε να νομιμοποιήσετε παράνομες πράξεις. Αφού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποίησε την «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» στην υπόθεση του Βατοπαιδίου για το αποχαρακτηρισμό των επίμαχων εκτάσεων, τώρα με την χρησιμοποιεί εκ νέου για να εξυπηρετήσει ημετέρους εργολάβους αφενός και να προχωρήσει προεκλογικά σε προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών». Και πρόσθεσε: «Τα ίδια πράγματα που πληρώνουν οι αγρότες μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, θέλουν να τα πληρώσουμε τώρα μέσα από την ΑΓΡΟΓΗ» εκτίμησε ο Β. Κεγκέρογλου. «Το αγροτικό Κτηματολόγιο είναι αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και όχι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποιοι θέλουν να μασήσουν τα 4 εκ. ευρώ».

Για ευθύνες τις κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βαρβαρίγος. «Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση και την αδυναμία της να εφαρμόσει σωστά και έγκαιρα το σύστημα γεωγραφικής απεικόνισης αγροτεμαχίων» σημείωσε ο Αχμέτ Χατζή Οσμάν. «Πρόκειται για ένα ακόμη ρουσφέτι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα κομματικά στελέχη, στα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας» εκτίμησε ο Δ. Βαρβαρίγος. Μιλώντας για τις προσλήψεις, σχολίασε: «Δεν του φτάνουν τα 927 άτομα που πήρε αδιαφανώς με συμβάσεις έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα συνεχίζουμε με την «ΑΓΡΟΓΗ», να πάρουμε άλλα χίλια».

Για παραπλάνηση της Ε.Ε. κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι "να κερδίσει πίστωση χρόνου" ενώ θα έπρεπε "να έχει κάνει ένα διαγωνισμό για τη χαρτογράφηση και να φτιαχνόταν επιτέλους ένα αγροκτηματολόγιο, είτε από έναν είτε από περισσότερους αναδόχους". Κλείνοντας, υπογράμμισε: "Δεν πιστεύουμε ότι με τον τρόπο, που πάει και αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, θα αποδώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com