Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Δεύτερο ράπισμα στον Ν. Δένδια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Δεύτερο χτύπημα μέσα σε μια εβδομάδα δέχεται η κυβέρνηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση -ύστερα από αυτή για τις κάμερες- κρίνει ότι η διάταξη για τη λήψη γενετικού υλικού (DNA) από υπόπτους ακόμα και για συμμετοχή σε πλημμέλημα ή και τροχαίο ατύχημα, είναι αντισυνταγματική, αντίθετη με την ΕΣΔΑ και προσκρούει τόσο στο ποινικό δίκαιο όσο και στην ποινική δικονομία.


Κατά την Αρχή, η λήψη και διατήρηση γενετικού υλικού μέχρι θανάτου, ακόμα και από ανήλικους “δεν πληροί όλες τις απαιτήσεις που τίθενται από τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ποινικό δίκαιο, την ποινική δικονομία και τη νομολογία των δικαστηρίων”.

Στη γνωμοδότηση της Αρχής σημειώνεται ότι “η συλλογή, αποθήκευση, χρήση, διαβίβαση, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια επεξεργασίας, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α του Συντάγματος)”. Συν τοις άλλοις, η άκριτη λήψη γενετικού υλικού από υπόπτους, ακόμα και αν πρόκειται για συμμετοχή σε τροχαίο ατύχημα, εμπεριέχει τον κίνδυνο στιγματισμού των πολιτών.

Η Αρχή θεωρεί ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν εναρμονίζεται με τη ρύθμιση για την τήρηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ βρίσκεται σε προφανή δυσαναλογία με αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γενετική ανάλυση αποτελεί εντονότερο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος”. Μάλιστα, από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στην εξιχνίαση αξιόποινης πράξης, κατά την Αρχή το γεγονός αυτό “καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας”.

Η Αρχή, επίσης, δεν παραβλέπει ότι με την εν λόγω ρύθμιση παρακάμπτεται και ο δικός της ρόλος, επισημαίνοντας ότι κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις δεν πληρούνται με την ανάθεση όλης της εποπτείας αποκλειστικά σε εισαγγελέα, ο οποίος, κατά την Αρχή, δεν διαθέτει ειδικές και τεχνικές γνώσεις στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com