Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Οι φόροι αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται

Αρνητικό ρυθμό εσόδων για δεύτερο συνεχές τρίμηνο και για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση εμφάνισε το ελληνικό δημόσιο. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7% τους πρώτους έξι μήνες του 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ήδη μία «τρύπα» που ξεπερνά ήδη τα 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός και την οποία πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση για μην εκτοξευθεί το έλλειμμα.


Η κυβέρνηση όμως αδυνατεί να περιορίσει και τις δαπάνες. Αυξήθηκαν με ρυθμό 13,3% σε σχέση με πέρυσι έναντι στόχου κοντά στο 9,8% και παρά την πρωτόγνωρη στάση πληρωμών που έχει επιβάλλει, αναστέλλοντας πληρωμές προς δικαιούχους κοινοτικών προγραμμάτων, συμβασιούχους και προμηθευτές.

Η "τρύπα" σε σχέση με τον ετήσιο στόχο υπολογίζεται κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ, προδικάζοντας συνέχιση της στάσης πληρωμών και τους επόμενους μήνες με στόχο την διάσωση του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες «έτρεχαν» με ρυθμό 24,9% Και οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14,9%.

Στο μέτωπο των εσόδων τα προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, έναντ ιστόχου αυξησής τους κατά 13,9%. Όσο για τα έσοδα μετά επιστροφών φόρου μειώθηκαν κατά 3,3% το εξάμηνο έναντι στόχου αυξησής τους κατά 20,5%.

Η κυβέρνηση αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη διεθνή οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη χώρα μας, με μείωση της συνολικής ζήτησης και εμφανείς επιπτώσεις στα έσοδα από φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com