Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΣΕΦ: «Αστοχες» οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Για απαράδεκτες διακρίσεις στις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και ζητά από τον υπουργό να προβεί άμεσα σε διορθωτική απόφαση ώστε να μην ακυρωθούν εκατοντάδες επενδύσεις.

Σε


ανακοίνωσή του, ο ΣΕΦ αναφέρεται στην τελευταία υπουργική απόφαση (6-7-2009) που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ (kW) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Από την απαγόρευση αυτή δεν θίγονται όσες -μέχρι τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης- αιτήσεις είχαν ήδη λάβει εξαίρεση από άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ . Αντιθέτως, απορρίπτονται όσοι επενδυτές είχαν υποβάλλει αίτηση προ διετίας και δεν έχουν λάβει ακόμη τη σχετική εξαίρεση λόγω καθυστέρησης της ΡΑΕ.

«Η ρύθμιση αυτή γεννά μία απαράδεκτη διάκριση εις βάρος όσων δεν έχουν ακόμα λάβει απάντηση από τη ΡΑΕ στην αίτηση εξαίρεση από την άδεια παραγωγής», υπογραμμίζει ο ΣΕΦ, σημειώνοντας πως η διάκριση αυτή παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή και έννοια ισονομίας, καθώς οι αιτούντες κινήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το τότε υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως «για λόγους επομένως ισονομίας, θα πρέπει να απαλλαχθούν από τον περιορισμό της οικοδομησιμότητας και αρτιότητας τουλάχιστον όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ».

Ζητά επίσης να μη τίθεται θέμα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των γηπέδων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για δομικές κατασκευές μόνιμου χαρακτήρα, αλλά για λυόμενες και προσωρινές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com