Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Αλλαγές για το θεαθήναι στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

Την επέκταση του χρόνου παραγραφής, από τα πέντε στα έξι χρόνια και την εξέταση των υποθέσεων που αποστέλλει ο εισαγγελέας στη Βουλή από τριμελές δικαστικό συμβούλιο, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.


Παρά την αύξηση του χρόνου παραγραφής αξιόποινων πράξεων, δεν προβλέπεται τροποποίηση της πρόβλεψης για παραγραφή μετά των κλείσιμο της δεύτερης βουλευτικής συνόδου από την τέλεση του αδικήματος, καθώς θα απαιτούσε τροποποίηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σχέδιο που εστάλη στη Βουλή, η γνωμοδότηση του δικαστικού συμβουλίου δεν θα είναι δεσμευτική.Την αρμοδιότητα για τη συγκρότηση του συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από έναν αρεοπαγίτη και δύο προέδρους εφετών, θα έχει ο πρόεδρος της Βουλής. Τα μέλη του, καθώς και οι αναπληρωτές τους, θα ορίζονται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, κάθε Οκτώβριο, καθώς η θητεία τους θα είναι μονοετής.

Η τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που προτείνεται προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα παραπέμπει τη σχετική δικογραφία, στον πρόεδρο του συμβουλίου. Εκείνο θα πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός είκοσι ημερών, εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες υπουργού.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα καταθέσουν για διαβούλευση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κ.κ. Παυλόπουλος και Δένδιας μετά τις 25 Αυγούστου, μετά τις θερινές διακοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com