Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Τα καύσιμα θα καίνε …για πάντα!

Ας μην ξεγελιόμαστε από την σταθεροποίηση των τιμών – στα …όχι και λίγα 1,05 ευρώ, πάντως – των καυσίμων στα βενζινάδικα τις τελευταίες ημέρες, ούτε από τα …φρέσκα νέα που θέλουν να υποχωρεί κατά 6% την Τετάρτη το βράδυ η τιμή του πετρελαίου στις χρηματαγορές.

Οσο κι αν η πρόβλέψη των τιμών των καυσίμων


είναι μία πολύ λεπτή υπόθεση, οι Έλληνες «γκουρού» της ενέργειας εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια οι τιμές θα είναι σαφώς υψηλότερες με τις τρέχουσες που θέλουν τον «μαύρο χρυσό» να κινείται κοντά στα 65 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο λόγος για το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) το οποίο στην έκθεσή του για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό 2010-2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο μία μέση τιμή της τάξης των 80 δολαρίων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν νέες …ανοδικές, αφού έως το 2020 προβλέπεται να έχουν προσεγγισθεί τα 120 δολάρια και έως το 2030 τα 130 δολάρια ανά βαρέλι…

Ανάλογα, θα «καίει» και η τιμή του φυσικού αερίου – για την πώληση του οποίου, πάντως, στους καταναλωτές της Αττικής ακολουθείται ειδική τιμολογιακή πολιτική – αφού προβλέπεται ότι από τα τρέχοντα 200 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, σταδιακά θα αυξηθεί έως και κατά 50% η τιμή.

Βέβαια, αυτές οι προβλέψεις δεν είναι δυνατό να συνεκτιμήσουν διεθνείς αστάθμητους παράγοντες (κρίσεις, συρράξεις, ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων κλπ), ούτε καν την πορεία της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής στην κατανάλωση.

Ούτε βέβαια μπορούν να γνωρίζουν …πόσες φορές στο μέλλον ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας θα αυξάνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα για να σώζεται ο προϋπολογισμός!

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το ΣΕΕΣ μας στέλνει το μήνυμα πώς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το ακριβό πετρέλαιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com