Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ζαν Κλοντ Τρισέ: «Θα καταστρέψετε το ευρώ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ότι οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ.



"Θα καταστρέψετε το ευρώ", φέρεται να είπε ο κ. Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία στο Ecofin, όταν έλαβε από τον Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν κάνει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Αιτία της αντίδρασης του κ. Τρισέ ήταν η πρόβλεψη στη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης. Αυτό, κατά την άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Τρισέ επανέλαβε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, λέγοντας στον Γάλλο Πρόεδρο: "Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: "Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες".
Η συμφωνία, πάντως, της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου όσο και από την πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τίτλο: "Καθώς η νάρκη της Ιρλανδίας εξουδετερώθηκε, η Ευρώπη κλυδωνίζεται κατά μήκος του Ρουβίκωνα", αναφέρει ότι η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ έχει ως απρόβλεπτη εξέλιξη την πίεση στην Ευρώπη να κάνει βήματα προς μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αναφέροντας και τη νέα συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων. "Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία", λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτοντας ότι "θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω". Υπάρχουν μηνύματα, λένε οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου, ασκείται πίεση που ωθεί τις Κυβερνήσεις να επιχειρήσουν να κινηθούν προς μία ενωμένη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Σημειώνεται ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα "μακροπρόθεσμα" εάν δεν ήσαν στο ευρώ.

Οι οικονομίες των δύο κρατών και ορισμένες άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά επαρκείς για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μίκλος προς την σλοβακική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com