Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γ. Σταρκ: Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει

Η χρηματοπιστωτική κρίση θα αφήσει βαθιά χαραγμένα τα ίχνη της στις αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς η αμερικανική ατμομηχανή χάνει ταχύτητα δήλωσε σήμερα το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Γιούργκεν Σταρκ. Επανέλαβε, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.


Ο Σταρκ τόνισε πως αν και η οικονομική απόδοση της Ευρωζώνης είναι καλύτερη του αναμενομένου, σημαντικές δυσκολίες παραμένουν.

"Όσον αφορά τη δυνητική ανάπτυξη, η κρίση θα τη μειώσει σε μόνιμη βάση. Οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι πιθανόν να παραμείνουν χαμηλότεροι. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αποταμίευσης πρέπει να είναι υψηλότερο και συνεπώς το ποσοστό κατανάλωσης χαμηλότερο. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή, κάτι που σημαίνει πως δεν θα ηγούνται της παγκόσμιας οικονομίας όπως στο παρελθόν" επισήμανε.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σταρκ τόνισε πως :

(1) χρειάζεται απο-πολιτικοποίηση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων και κλιμακούμενες αυτόματες κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους κανόνες

(2) η εξομάλυνση των χρηματαγορών συνεχίστηκε τα εναπομένοντα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ δεν θα διατηρηθούν περισσότερο απ' ότι χρειάζεται

(3) η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει υποστηρικτική των οικονομιών και αγορών, καθώς και απαραίτητη

(4) δεν διαβλέπει κινδύνους ούτε πληθωρισμού, ούτε αποπληθωρισμού

(5) η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί μακρόν ενέχει κινδύνους

(6) η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχισθεί με μέτριο ρυθμό

(7) η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο

(8) η Ευρωζώνη έχει πλησιάσει το σημείο να έχει αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com