Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Και νέα καταστροφολογικά σενάρια από τους Financial Times

Επιμένουν οι Financial Times στα αρνητικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία. Πριν από λίγες ημέρες αποκάλεσαν την Ελλάδα «Ισλανδία του Αιγαίου», σήμερα τη συγκρίνουν με το Ντουμπάι. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, η Ε.Ε. ακολουθεί στρατηγική έντασης των πιέσεων προς την Ελλάδα και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ακόμη και πολιτική κρίση, προκειμένου να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της.


Το σενάριο που δημοσιεύουν οι Financial Times FT αναφέρει ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, η Ε.Ε. θα τον κρίνει ανεπαρκή και θα ζητήσει πρόσθετες αλλαγές ή ακόμα και να φτιαχτεί από την αρχή. Σε περίπτωση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, που η κυβέρνηση αρνηθεί να συμμορφωθεί -γεγονός που θεωρεί πιθανό- το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή κυρώσεων, οδηγώντας την Ελλάδα στο κατώφλι του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθώς φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η "λύση" του ΔΝΤ έχει υποστηρικτές εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, καθώς θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος από την εναλλακτική, που είναι η "εθελοντική" επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας. Κανένας πολιτικός δεν έχει προετοιμάσει τους Έλληνες γι΄αυτό το ενδεχόμενο, τονίζουν οι Financial Times. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας, παραδέχεται ότι είναι απίθανό. την ίδια όμως στιγμή, ο αρθρογράφος διερωτάται εάν το σπρνετ των ελληνικών ομολόγων αντιστοιχεί στο πραγματικό ρίσκο των επενδυτών.

Δεν βλέπει χρεωκοπία ο πρόεδρος του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, με μία "πυροσβεστική" δήλωση, ο πρόεδρος του Eurogroup παρενέβη χθες στη συζήτηση περί του ενδεχομένου χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας. "Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα χρεωκοπίας στη ζώνη του Ευρώ", δήλωσε από τη μεριά του ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κίνα. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ο οποίος ήταν παρών, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com