Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

«Φρένο» στη διεθνή δυσπιστία επιχειρεί να βάλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο ουρανός δεν θα μας πέσει στο κεφάλι, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στη Wall Street Journal αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση, ανέφερε ότι "βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομία σε ύφεση, με μία νοσηρή δημοσιονομική κατάσταση και ένα βαθύ πρόβλημα έλλειψης διαρθρωτικών αλλαγών". Χαρακτήρισε δε "δυσμενή" την πορεία του ΑΕΠ, "με δεδομένη την υγιή ανάπτυξη της τάξης του 5% τα τελευταία χρόνια".

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση, είπε ότι "το έλλειμμα βρίσκεται στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και το χρέος διογκώνεται στο 110% του ΑΕΠ".

Επιπλέον, όπως γράφει, "η ελληνική στατιστική υπηρεσία αλλά και η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο μισό αυτού όπου τελικά είναι".

Κάνει λόγο για βούληση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε "σκληρές επιλογές". Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση των πρωτογενών δαπανών για πρώτη φορά (κατά 25% των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης), το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα το 2010 και η σταδιακή μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, τονίζει ότι "η δημόσια διαβούλευση για το Ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει και θα είναι συγκεκριμένης και σύντομης διάρκειας".

Εξάλλου, όωπς προσθέτει "βασικός στόχος είναι η στήριξη της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς εργασίας". Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει "κλειδί" τη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστική χώρα για επενδύσεις τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές αλλά και η στροφή σε νέες βιομηχανίες και αγορές.

Καταλήγοντας, τονίζει την ανάγκη που έχει η Ελλάδα για "άρση της δυσπιστίας" από τους εταίρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com