Με συντονισμένες ενέργειες, στο πρότυπο της εκδήλωσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα γίνεται από εδώ και στο εξής η παρουσίαση του κυβερνητικού έργου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
"Θα υπάρξει μια διαδικασία, ώστε το κάθε υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά μόνο κάποιο θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική και θα το αναδεικνύουμε βεβαίως και δημόσια", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Κάλεσε για ακόμη μία φορά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κρατούν ενήμερους τους συναδέλφους τους για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.
Παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν υπήρξε αδυναμία συντονισμού, με αποτέλεσμα να γίνονται ανακοινώσεις για μείζονα θέματα χωρίς προγραμματισμό και συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. "Μπορώ να σας πω με μαθηματική ακρίβεια ότι, αν βγουν τρεις υπουργοί σε μια εβδομάδα, με τρεις πολύ καλές πρωτοβουλίες, μπορεί να χαθούν και οι τρεις, ή να υπάρξει ένα μπέρδεμα", σημείωσε.
Ζήτησε από τους υπουργούς να επιδεικνύουν λιγότερη... ευθιξία, όταν κάποιος ασκεί κριτική στο υπουργείο τους. "Συνήθως μιλάει για τα χρόνια προβλήματα αυτά δεν μπορούμε να τα υπερασπισθούμε, αυτά είναι που θέλουμε να αλλάξουμε", σημείωσε. Τους κάλεσε να φτιάξουν χρονοδιάγραμμα και να προβούν σε λεπτομερή σχεδιασμό για τις προτεραιότητες των τομέων ευθύνης τους. "Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα Ο χρόνος δεν πρέπει να χάνεται, ούτε ο προσανατολισμός, όσα μικρά ή τεράστια προβλήματα και αν διαχειριζόμαστε καθημερινά", υπογράμμισε.
"Νέα αρχή" η περαίωση
Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφαση για την περαίωση, λέγοντας πως έπρεπε να γίνει μια νέα αρχή, δεδομένου ότι οι ανέλεγκτες χρήσεις είχαν φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια. "Δεν θα μπορούσε ένας φορολογικός μηχανισμός, κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε καν ο αρτιότερος, να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες υποθέσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα", ισχυρίστηκε.
Συμπλήρωσε ότι το νέο φορολογικό σύστημα και η επαναδραστηριοποίηση του ΣΔΟΕ θα δημιουργήσουν μία νέα σχέση ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος, στην οποία η φοροδιαφυγή δεν θα γίνεται ανεκτή.
"Απαράδεκτη η κατάσταση στη Δικαιοσύνη"
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη για ένα κράτους δικαίου την κατάσταση που επικρατεί, δεδομένου ότι οι πολίτες που προσφεύγουν στα δικαστήρια περιμένουν χρόνια για να συζητηθεί η υπόθεσή τους και ακόμη περισσότερο έως ότου εκδοθεί η απόφαση.
"Σε πολλές υποθέσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και πολιτικό, με την έννοια π.χ. της φοροδιαφυγής, δυστυχώς, παρά τις κινήσεις που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, εάν η Δικαιοσύνη αυτά τα καθυστερεί, δημιουργείται η αίσθηση της ατιμωρησίας", πρόσθεσε.
Έμφαση στη διαβούλευση
Μιλώντας για τις επικείμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η παρουσία ξένων πολιτικών και ακαδημαϊκών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει διάλογο εντός των τειχών, που θα περιοριστεί σε συντεχνιακές και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά διάλογο με την κοινωνία. Υποσχέθηκε εκτενή διαβούλευση για τα μεγάλα ζητήματα, λέγοντας ότι οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει αποφάσεις δεν το επέτρεψαν μέχρι σήμερα.
Κριτική στη Ν.Δ.
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας αναφορά σε "μαθητευόμενους μάγους, που εξαφανίζουν ελλείμματα και προβλήματα στα λόγια, αλλά ευθύνονται με τις πράξεις τους για τα σημερινά ελλείμματα και τα σημερινά προβλήματα της χώρας".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου