Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την επίταξη

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε, με ψήφους 53 υπέρ και 46 κατά, η τροπολογία με την οποία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που δεν πειθαρχούν στην επίταξη.


Οι διαφωνούντες έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας, επειδή η τροπολογία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που ψηφιζόταν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ χαρακτήρισαν τη ρύθμιση καθαρά αντιδημοκρατική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία. "Ποινικοποιεί τους αγώνες και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι", ανέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος, Άγγελος Χαλβατζής, έκανε λόγο για ρυθμίσεις παρόμοιες με εκείνες της χούντας.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει σε αυταρχικούς ατραπούς και ανέφερε ότι "η διάταξη αυτή είναι ομολογία αποτυχίας τόσο της ιδέας όσο και της πράξης της επίταξης". Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την κατάπτυστη, ενώ διερωτήθηκε πως μία σοσιαλιστική κυβέρνηση προωθεί διατάξεις πιο αντιδραστικές -όπως είπε- και από εκείνες της δικτατορίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι δεν υπάρχει ουδεμία συνάφεια μεταξύ τροπολογίας και νομοσχεδίου.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι "αυτή την ώρα,δοκιμάζεται η κοινωνία και οι πολίτες και χρειάζεται όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον ". Πρόσθεσε, δε, ότι με το ισχύον πλαίσιο γιά την επίταξη θα απαιτούνταν 20 μέρες για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα και η κυβέρνηση έπρεπε με κάποιο τρόπο να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα απαντώντας στις αιτιάσεις και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος περί για το έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας που εμφάνισε η κυβέρνηση στη διαχείριση του θέματος, διερωτήθηκε με νόημα: "Ποιό μπορεί να είναι το δημοκρατικό όριο ενός διαλόγου όταν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση έχουν εξαντλήσει τα όρια της διαπραγμάτευσης και έχει ψηφιστεί ο νόμος;"

Ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτική στην κριτική της, υποστηρίζοντας πως "μια σειρά από κινήσεις των ιδιοκτητών δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε αθώες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com