Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Πετραλιά: « Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις»

τη μεγαλύτερη τομή και μεταρρύθμιση, που έχει γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια στη χώρα μας, με την ενοποίηση των ταμείων και με τον ΑΜΚΑ, αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά μετά την επίσκεψή της στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), όπου ενημερώθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ιωάννη Κοντό για την εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο οποίος είναι απαραίτητος από αύριο 1η Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις της η υπουργός επεσήμανε ότι


«Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ένας και μοναδικός για τον κάθε πολίτη, θα μας ακολουθεί στον ασφαλιστικό μας και τον εργασιακό μας βίο. Είναι η ταυτότητα της εργασίας και της ασφάλισης. Δίνει τη δυνατότητα να έχουν καλύτερες παροχές οι πολίτες, πολύ πιο γρήγορα να κάνουν την ανανέωση ή και το να αποκτούν το βιβλιάριό τους, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και είναι υποχρεωτικό για κάθε συναλλαγή με τα ταμεία τους και να πω για εκείνους τους πολίτες, που πιθανόν μέχρι σήμερα να μην έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ, ότι στην πρώτη τους συναλλαγή με το ταμείο μπορούν να πάρουν τον αριθμό τους μέσα σε τρία λεπτά, καθώς υπάρχουν σε όλα τα ταμεία γραφεία ΑΜΚΑ, όπως επίσης και κινητές μονάδες».

Αναφερόμενη στον ΑΜΚΑ τόνισε ότι είναι μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη επανάσταση, που έχει σαν σκοπό και σαν στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης εργασίας. Στη συνέχεια δήλωσε ότι «ο ΑΜΚΑ είναι ο βασικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και να θυμίσω ότι αύριο ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την ενοποίηση των ταμείων με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Εκατόν τριάντα τρία ταμεία έγιναν δεκατρία. Η παθογένεια του συστήματος εξαφανίζεται και να πω ότι και με την ενοποίηση και με τον ΑΜΚΑ πλέον και η απόδοση των συντάξεων γίνεται από δεκαπέντε ημέρες έως τρεις μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα 9.200.000 πολίτες έχουν ΑΜΚΑ, 110.000 πολίτες έχουν ζητήσει πληροφορίες από το 11131 τον τηλεφωνικό αριθμό, 2.500.000 πολίτες «μπήκαν» στο διαδικτυακό τόπο του ΗΔΙΚΑ και πληροφορήθηκαν για το αν έχουν ή πως θα αποκτήσουν τον ΑΜΚΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, για το αν αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις η κα Πετραλιά δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τις συντάξεις ούτε και τις παροχές. Λυπούμαι, διότι αντιλαμβάνομαι την προεκλογική περίοδο μεν, αλλά τις πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά αυτή τη σπέκουλα εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μου είναι αδύνατον να την αντιληφθώ. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η πολιτεία και το κράτος εγγυώνται και τις συντάξεις και όλες τις παροχές. Αυτό, το οποίο σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας και για το οποίο με ρωτάτε, είναι μια συνήθης πρακτική, είναι μια εσωτερική αλληλογραφία, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, γίνεται πάρα πολλές φορές, διότι κατ' αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών δίνει τα χρήματα στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή έχει κινητή περιουσία αποτιμημένη στα 6,5 δις ευρώ συν 4,5 δις ευρώ, τα οποία δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών έναντι χρεών από το 2000 μέχρι το 2003. Το ΙΚΑ έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη ευρωστία και με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και τις παροχές των σημερινών συνταξιούχων και ασφαλισμένων, αλλά και των επόμενων γενεών».

«Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, να πω ότι η παθογένειά του είναι παθογένεια πολλών ετών και κάθε μήνα, αλλά κάθε μήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια το υπουργείο Οικονομικών δίνει 120 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Αυτό το έχω πει πάρα πολλές φορές και πλέον αυτή η παθογένεια του συστήματος με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βελτιώνεται. Είχαμε μια αύξηση με τις εισφορές και αποδεικνύεται ότι ορθώς προχωρήσαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Άρα, λοιπόν, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, παρά μόνον η προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας, και ειδικά μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν την αλήθεια».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΔΙΚΑ, ανέφερε ότι «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ως γνωστόν, είναι ο φορέας του Εθνικού Μητρώου ΑΜΚΑ. Είμαστε ευτυχείς, γιατί ολοκληρώνεται ένα πολύ δυνατό έργο, το οποίο ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο πριν, όταν ουσιαστικά μπήκε σε εφαρμογή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα διαθέτει στη βάση δεδομένων της 9.200.000 ΑΜΚΑ, ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες μας ήρθαν στα ΚΕΠ και στα Γραφεία ΑΜΚΑ, που έχουμε δημιουργήσει πανελλαδικά και έχουν λάβει τον ΑΜΚΑ τους με έναν άθλο και έναν στόχο ότι η εξυπηρέτηση αυτή να μην υπερβαίνει τα τρία λεπτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com